Slovenija: Neće biti referenduma o "izbrisanima"

Predsjednik slovenskog parlamenta Borut Pahor odbio je u ponedjeljak inicijativu da se o pitanju "izbrisanih neslovenaca" održi referendum, istaknuvši da za to nisu ispunjeni zakonski uvjeti, te da je upitan i sam predmet takvog odlučivanja.

Skupina nazvana Stranka slovenskog naroda (SSN) u parlamentarnu je proceduru u petak uložila peticiju s dvije tisuće potpisa kojom se traži da se održi referendum o odluci slovenskog ustavnog suda po kojoj treba poništiti odluku o oduzimanju prava stalnog prebivališta za dvadesetak tisuća neslovenaca koji 1991. godine nisu zatražili slovensko državljanstvo, a ostali su živjeti u Sloveniji.

SSN koju vodi Franc Majcen iz Gornje Radgone tvrdi da bi vraćanje prava na stalno prebivalište za neslovence državu, zbog mogućih sudskih tužba, moglo stajati između jedne i tri milijarde eura, što je udruga "Društvo izbrisanih stanovnika Slovenije" (DIPS) koju vodi Aleksander Todorovič iz Ptuja odbila kao pretjerivanje.

Todorovič je u ponedjeljak pozitivno ocijenio pismo o rješavanju problematike "izbrisanih" koje mu je poslao ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc, ali je odbacio tvrdnje kako interesima udruge svojim "neodmjerenim izjavama" šteti nekadašnji ustavni sudac Matevž Krivic koji udrugu predstavlja u javnosti, kako ga je upozorio Bohinc.

"Nakon 12 godina možda se sada otvara kraj našim mukama i razdoblje u kojem neće biti samovolje", naveo je u pismu ministru unutarnjih poslova Todorovič, dodajući kako je Matevž Krivic "nemilosrdni kritičar" u dokazivanju "nezakonitosti", pa će i dalje predstavljati spomenutu udrugu.

(Hina) fl sv

Pročitajte više