Slovenija: Nezadovoljstvo u općinama prijavljenim za nuklearni otpad

U slovenskim općinama koje je lokalna vlast prijavila na natječaj agencije za nuklearni otpad kao potencijalna mjesta za gradnju odlagališta sve je više nezadovoljstva među građanima koji tvrde da je to učinjeno bez njihova znanja.

Nakon objave da je među općinama koje su se kandidirale za taj projekt i općina Trnovska vas, tamošnji je gradonačelnik Karl Vurcer ponudio ostavku, a lokalni vijećnici opozvali su prijavu na natječaj agencije. Slično se je dogodilo u općini Lenart, gdje je sastavljena i "građanska inicijativa" koja najavljuje prosvjede ako dođe do gradnje skladišta u njihovoj sredini.

Ne želimo rušiti gradonačelnika, ali gradske vlasti nisu donijele takvu odluku, izjavio je u ponedjeljak (za Slovenski radio) vođa inicijative Matjaž Jazbec koji dodaje da vlasti u Ljubljani mogu i same donijeti odluku o odlagalištu, ali da bi u tom slučaju bili spremni na građanski neposluh i prosvjede.

Agencija je prošlog tjedna objavila imena osam općina koje su se prijavile na natječaj za uskladištenje nuklearnog otpada, a među njima je većina siromašnih, koji računaju na obećanu godišnju rentu od 2,3 milijuna eura ako na svom području prihvate skladištenje nuklearnog otpada.

Zanimljivo je da se je pismom solidarnosti protivnicima skladišta u općini Trnoska vas pridružio i Franc Pukšič, gradonačelnik susjedne općine Dertsternik, a u isto vrijeme i državni tajnik za dijasporu u kabinetu premijera Janeza Janše. Pukšič u pismu sugerira da bi spomenutim općinama, koje su se razvijale sporije od ostalih jer su u rubnim dijelovima države, trebalo pomoći na drugim način i razvojnim programima, a ne nuđenjem skladišta za nuklearni otpad.

Agencija za nuklearni otpad najavila je da će izbor tri općine koje će ući u "uži izbor" za gradnju nuklearnog skladišta objaviti 20. svibnja. Uz Lenart, Veliku Polanu i Trnosvsku vas, na natječaj su prijavljene još i općine Krško, Bražice, Zavrč, Sevnica i Šmartno pri Litiji.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više