Slovenija objavila da će priznati Palestinu

Foto: EPA

Slovenska vlada objavila je da se pridružuje nevelikom broju europskih država koje priznaju palestinsku državnost.

Premijer Robert Golob rekao je da se njegova vlada složila u odluci da prizna Palestinu i da će tu mjeru vjerojatno sljedeći tjedan dati parlamentu na konačno odobrenje, objavila je novinska agencija STA.

Isto učinile Irska, Norveška i Španjolska

Slovenija slijedi put Irske, Norveške i Španjolske. Te su zemlje ranije ovaj tjedan službeno priznale neovisnu Palestinu. Švedska je taj potez napravila prije deset godina.

Svi ti potezi ojačali su palestinsko pitanje u svijetu, no razgnjevili su Izrael.

Više od 140 od ​​193 zemlje članice Ujedinjenih naroda priznaje Palestinu kao suverenu državu. Zapadnoeuropske zemlje i Sjedinjene Države dugo su bile iznimka.

Grlić Radman: Priznanje Palestine 'da', ali kada se obje strane dogovore

Hrvatska još nije priznala Palestinu, a bila je početkom svibnja i suzdržana na glasanju o palestinskom zahtjevu za punopravnim članostvom u UN-u. Gordan Grlić Radman, hrvatski šef diplomacije objasnio je da će Hrvatska priznati Palestinu tek kada dođe do dogovora obje strane, odnosno Palestine i Izraela.

"Ne može biti oživljavanje mirovnog procesa i rezolucija koja to nije uključila. Ne mogu to biti odvojeni procesi, moraju biti kompatibilni. Priznanje palestinske države 'da', ali kada se dogovore, ono mora biti rezultat dviju strana, ovdje (to) nemate", rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Grlić Radman početkom svibnja.

Pročitajte više