Slovenija: Objavljene liste kandidata za parlamentarne izbore

SLOVENSKA Izborna komisija objavila je u subotu liste kandidata za slovenske parlamentarne izbore koji će se održati 3. listopada.

Za 90 zastupničkih mjesta u osam izbornih jedinica birači će se odlučivati između 1131 kandidata koje su istakle političke stranke i nestranačke udruge. Među kandidatima je 25,4 posto žena, a za ponovno kandidiranje odlučilo se 80 posto zastupnika koji su bili izabrani prije četiri godine.

Prema ispitivanjima javnog mišljenja koje danas objavljuje slovenski tisak u blagoj prednosti su i dalje stranke lijevog centra. Prema projekciji koju je objavio ljubljanski list "Dnevnik", liberalni demokrati (LDS) sadašnjeg premijera Antona Ropa dobili bi 33 zastupnika u parlamentu, a njihovi partneri u sadašnjoj vladi, Udružena lista socijalnih demokrata (ZLSD), osam mjesta. To bi značilo da im do parlamentarne većine nedostaje pet mandata jer sadašnji Ropov koalicijski partner, stranka umirovljenika DESUS, prema tom ispitivanju neće prijeći 4-postotni prag.

S druge strane, pokazuje istraživanje "Dnevnika", većinu u parlamentu po sadašnjim projekcijama ne može dobiti niti blok stranaka desnog centra jer će najuspješnijoj stranci iz toga bloka, Janšinim Demokratima (SDS) pripasti 23 mandata, a njegovim glavnim partnerima, Bajukovim demokršćanima iz Nove Slovenije 10. O formiranju buduće vlade zato bi odlučnu ulogu mogli imati birači Podobnikove Pučke stranke (SLS) i Jelinčičeve Nacionalne stranke, dva pripadnika parlamenta koji se biraju na posebnim izborima za pripadnike talijanske i mađarske manjine, ali i eventualni ulazak u parlament neke od manjih stranaka koje po sadašnjim ispitivanjima još ne prelaze izborni prag.

Pročitajte više