Slovenija: Počelo suđenje napadačima na novinara Peteka

VIŠE od tri godine nakon brutalnog napada na novinara mariborskog lista "Večer" Miru Peteka, na okružnom sudu u Murskoj Soboti započeo je u srijedu proces protiv petorice navodnih napadača.

Za napad na Peteka ispred njegove obiteljske kuće u Mežici 28. veljače 2001. godine optužena su petorica lokalnih delinkvenata, no i dalje se nastavljaju kontroverze oko mogućih naručitelja. Petek je u to vrijeme pisao o "stranputicama privatizacije" i navodnom pranju novca lokalnih moćnika u jednoj velikoj slovenskoj banci pa je i on sam uvjeren da je upravo to razlog zbog čega je s više fraktura opasnih po život tada završio u bolnici u Ljubljani.

Napad na slovenskog novinara osudile su svojedobno i međunarodne novinarske udruge, zahtijevajući od najviših političara energičnu istragu, a političkim aspektima tog događaja bavila se više godina i posebna parlamentarna komisija.

Do suđenja dolazi nakon što je istraga dugo vremena tapkala na mjestu, a osumnjičeni za napad uhićeni su tek u rujnu prošle godine. Slovenski mediji dugo su iznosili pretpostavke o mogućoj pozadini napada, odnosno njegovim naručiteljima, a parlamentarna komisija formirana zbog tog slučaja najavila je da će još ovoga mjeseca izići s izvještajem o mogućoj upletenosti politike u slučaj.

Početak suđenja protiče u svjetlu skandala, jer je "zaštićeni svjedok" na čijem se priznanju temeljila optužnica priznanja iz istrage povukao. Svjedok Alen Robar u intervjuu za tjednik "Mladina" izjavio je da je izjavu da su mu optuženi priznali napad na Peteka potpisao pod pritiskom, jer mu je policija za svjedočenje navodno dala novac i status zaštićenog svjedoka. Državna tužiteljica Elizabeta Gjorkos u vezi s time je rekla da ne želi komentirati Robarovu novu priču i da je riječ o pitanjima koja se rješavaju na sudu, a ne u medijima. Najavila je i da će poduzeti mjere protiv odvjetnika koji se nisu držali obveze šutnje.

Pročitajte više