Slovenija pokreće intenzivnu aktivnost protiv hrvatskog proglašenja EEZ-a

SLOVENIJA je na više razina pokrenula intenzivnu međunarodnu kampanju protiv najava Hrvatske da proglasi gospodarski pojas u Jadranu.

Ministar za okoliš i prostornu uređenje Janez Kopač u četvrtak je, kako je priopćeno u Ljubljani, o toj temi razgovarao s talijanskim ministrom za okoliš Alterom Matteolijem u Riminiju, gdje je u organizaciji katoličkih udruga održan tradicionalni Susret prijateljstva među narodima.

Jednostrani potezi u Jadranu u suprotnosti su s okvirnom direktivom o vodama, načelima konvencije iz Barcelone i nedavnim zaključcima zemalja Jadransko-jonske inicijative koji su izneseni u izjavi iz Zadra, izjavio je tom prigodom Kopač.

Kako je javila slovenska agencija STA, Kopač je očitovanje o hrvatskoj namjeri da proglasi gospodarski pojas zatražio i od povjerenice EU-a za pitanja okoliša Margot Wallstroem.

Kopač je u pismu spomenutoj povjerenici iznio kako Slovenija želi ostvariti svoje obveze u "cjelovitoj zaštiti i upravljanju Jadranom", te da je to moguće postići samo i uz sudjelovanje Slovenije.

Agencija STA danas u vezi s proglašenjem EEZ-a od strane Hrvatske citira i izjavu zamjenika talijanskog ministra poljoprivrede Gianpaola Dozze koji je boravio na poljoprivrednom sajmu u Gornjoj Radgoni.

Kako navodi STA, Dozzo je "kategorično zanijekao da su Hrvatska i Italija već postigle tihi dogovor" o zajedničkom proglašenju isključive ekonomske zone u Jadranu, pri čemu bi talijanskim ribarima bilo omogućeno da love u hrvatskoj zoni.

Svaka vlada mora štititi svoje interese u okviru općih interesa, a talijanska će se vlada založiti za to da se nađu rješenja za probleme i pitanje iskorištavanja resursa Jadranskog mora, izjavio je Dozzo, kako ga citira STA, te rekao da u rješenju problema moraju biti prisutni EU i Slovenija.

Slovenska je vlada inače o pitanjima proglašenja EEZ-a raspravljala u četvrtak na zatvorenom dijelu svoje redovne sjednice. Glasnogovornik vlade Gregor Krajc ponovio je na konferenciji za tisak poznata "oštra" stajališta Ljubljane u kojima se izlaz Slovenija na otvoreno more, te njena kvalificiranost da i sama proglasi EEZ u Jadranu ocjenjuju kao neupitne činjenice, te pozvao na realizaciju parafiranog sporazuma Drnovšek - Račan kao "preduvjeta" za proglašenja EEZ-a.

Slovenski mediji ovih dana špekuliraju da bi proglašenje EEZ-a moglo biti i predmetom susreta predsjednika država Mesića i Drnovšeka koji će se ovih dana susresti prilikom jednog međunarodnog skupa u Skoplju, a slovenski diplomatski izvori indirektno daju do znanja da će sastanak s hrvatskom stranom koji je predložen u Ljubljani 16. idućeg mjeseca imati isključivo "stručni", a ne "politički" značaj.

Kako je javila agencija STA, ministar vanjskih poslova Rupel danas je - prije odlaska u službeni posjet Beogradu i Podgorici - vladi dostavio "elaborat" o cijeloj "povijesti" hrvatskih najava o proglašenju EEZ-a, a Ljubljana još uvijek od europskog povjerenika za poljoprivredu Franza Fischlera i nekih drugih međunarodnih adresa očekuje odgovor o tome kako "međunarodna zajednica" gleda na hrvatske najave o proglašenju takvog pojasa.

Na pitanje da li će Slovenija kontaktirati Rim u vezi hrvatske namjere, ministar poljoprivrede Franc But izjavio je danas da "su kontakti uspostavljeni", te da "se nastavljaju".

But je najavio da će o problematici namjere Hrvatske da proglasi EEZ biti obaviješteni slovenski parlamentarci preko odbora za vanjsku politiku (predsjednik Jelko Kacin, potpredsjednik Zmago Jelinčič).

Mariborski list "Večer" u svom komentaru u četvrtak navodi kako se u Zagrebu među promatračima ocjenjuje da će Hrvatska ipak jednostrano proglasiti EEZ, te izražava bojazan da bi Ljubljana nakon tog poteza mogla smanjiti razinu diplomatskih odnosa s Hrvatskom i intervenirati pred međunarodnim forumima.

No, takvi bi postupci mogli biti kontraproduktivni, a bolje bi rezultate postigao dogovor koji bi između Ljubljane i Zagreba ostvario povjerenje temeljeno na dugoročnim međusobnim interesima, ocjenjuje mariborski list.

Pročitajte više