Slovenija: Predsjednik Parlamenta odbio predizbornu sjednicu

PREDSJEDNIK slovenskog parlamenta Feri Horvat odbio je u utorak prijedlog da se zastupnici na izvanrednom zasjedanju sastanu prije izbora, kako je tražila oporba.

Horvat je izvanrednu sjednicu o problematici saniranja posljedica potresa, koji je prije četiri mjeseca pogodio dolinu rijeke Soče, sazvao za 7. listopada, odbijajući tvrdnje oporbe da tako krši poslovnik jer bi zasjedanje morao sazvati u roku 15 dana od inicijative koju su potpisala 24 njihova zastupnika.

"Rasprava o toj tematici u parlamentu bez stajališta vlade, koja će krajem idućeg mjeseca pripremiti analizu, mogla bi se pretvoriti u predizborni cirkus", rekao je u utorak Horvat nakon sastanka s predsjednicima zastupničkih klubova u parlamentu.

Uz raspravu o problemima saniranja posljedica potresa, oporbene stranke najavljivale su da će potaknuti i zasjedanje o "izbrisanim neslovencima" i odnosima s Hrvatskom nakon nedavnih incidenata u Piranskom zaljevu, ali za sada za to nisu dobile potreban broj potpisa zastupnika.

Ovakvom odlukom predsjednika parlamenta po svoj prilici otpadaju i inicijative o održavanju izvanrednih sjednica na druge "predizborne teme" poput pitanja stanja u Piranskom zaljevu ili "izbrisanih neslovenaca".

Pročitajte više