Slovenija prisvaja hrvatsko podmorje

U SLOVENIJI su se u petak održali žestoki prosvjedi protiv odluke hrvatske vlade, koja je Ini produžila koncesiju za istraživanje nafte i plina u sjevernom Jadranu. Slovenski ministar vanjskih poslova smatra kako Hrvatska tim činom jednostrano poseže za područjem mora, morskog dna i podzemlja nekadašnje SFRJ.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova prosvjed tumači ne kao novu trzavicu u vezi slovensko-hrvatske morske granice, već kao težnju da se cijelo Jadransko more i dalje treba dijeliti, te tvrde kako takva interpretacija međunarodnog prava krši UN-ovu konvenciju o pravu mora, prenosi HRT.

"Ne možemo pristati da takvi jednostrani potezi s hrvatske strane budu shvaćeni kao argument u mogućoj arbitraži", izjavio je državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova Andrej Šter za RTV Sloveniju.

Predsjednik se Mesić, za vrijeme svog sudjelovanja na komemorativnoj akademiji povodom Međunarodnog dana holokausta, dotakao i pitanja sporne granice između Hrvatske i Slovenije. "Granice između današnjih država utvrđene su jer su granice bivših jugoslavenskih republika postale granice novostvorenih država, pa tako i granice između Hrvatske i Slovenije. Ukoliko postoje bilo kakve dvojbe o nekoliko točaka na kopnenom dijelu granice između Slovenije i Hrvatske, zalažem se da se zajednički identificira metar po metar. Ako to ne ide, predlažem da se ide na međunarodnu instancu: Međunarodni sud pravde u Haagu ili na Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu", rekao je Mesić.

Predsjednik je također dodao kako smatra da je granica na moru poznata jer, kako kaže, imamo utvrđenu granicu s kopna na more, a Jadran je podijeljen čim je dobivena izlazna točka na more.

P.V.

Pročitajte više