Slovenija priznala Kosovo; Hrvatska sljedeća?

NAKON trosatne rasprave velika većina slovenskih zastupnika podržala je prijedlog vlade za priznanje neovisnosti Kosova.

Time je Slovenija postala prva bivša država Jugoslavije koja ja priznala neovisnost Kosova.

"Kosovska skupština donijela je deklaraciju o neovisnosti kao legitiman izraz volje većine stanovnika i na temelju prava naroda na osamostaljenje, koje je iskoristila i Slovenija 1991., a to je učinjeno nakon što se pokazalo da nastavak pregovora Beograda i Prištine ne bi donijelo rezultat", kazao je ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel.

Odgovarajući na kritike da je priznanje Kosova preuranjeno, predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Jože Jerovšek rekao je da se o priznanju odlučuje u pravi trenutak. Daljnjim odgađanjem priznanja Slovenija, koja je predsjedateljica Europske Unije, djelovala bi nekredibilno i potaknula sumnje da se ponaša licemjerno, istaknuo je Jerovšek.

Hrvatska sljedeća?

Iako su neki politički analitičari najavljivali kako će Hrvatska, ne prizna li u što kraćem roku neovisno Kosovo, izgubiti na vjerodostojnosti, Hrvatska to još uvijek nije učinila.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić danas je u Beogradu izjavila kako je realno za očekivati da će Hrvatska Kosovo priznati u ovom mjesecu, no da još uvijek procjenjuje trenutak u kojem će to službeno učiniti.

Premijer Ivo Sanader danas je, komentirajući izjavu potpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca, koji je kazao kako još uvijek nije došlo vrijeme da Hrvatska prizna Kosovo, rekao da nije na njemu da određuje kada će Hrvatska priznati Kosovo, nego na Vladi.

J.M./K.C.
Foto: AFP

Pročitajte više