Slovenija: Prosvjed zbog izjave austrijskog dužnosnika

AUSTRIJSKI veleposlanik u Sloveniji Valentin Inzko pozvan je u srijedu na razgovor u slovensko Ministarstvo vanjskih poslova u vezi s izjavom da Slovenija nije nasljednica Austrijskog državnog ugovora (ADU) koju je u razgovoru za ljubljansko "Delo" dao predsjednik austrijskog parlamenta Andreas Kohl, javili su u srijedu slovenski mediji.

"Radi se o neprimjerenoj izjavi danoj u neprimjereno vrijeme", rekao je u razgovoru za Slovenski radio državni tajnik u slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova Andrej Logar, dodajući da je neprimjerena izjava došla nakon nedavnog uspješnog posjeta austrijske ministrice vanjskih poslova Ursule Plassnik Ljubljani.

Austrijski državni ugovor kojim je uz jamstva saveznika 1955. godine formirana Republika Austrija i garantirana njena neutralnost među ostalim je definirao zaštitu prava slovenske manjine u južnoj pokrajini Koruškoj.

Kohl je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od srijede rekao da Austrija cijelo vrijeme od kada je Slovenija postala nezavisna država zastupa stajalište da Slovenija kao novonastala država nije pravna nasljednica bivše SFRJ prema Austrijskom državnom ugovoru koji je bivša Jugoslavija supotpisala.

Kako je krajem prošlog mjeseca prilikom posjeta austrijske ministrice vanjskih poslova Ursule Plassnik izjavio šef slovenske diplomacije Dimitrij Rupel, Slovenija ocjenjuje da se razina zaštite slovenske manjine u Austriji kreće u pozitivnom smjeru, te očekuje da će se njena prava koja proizlaze iz 7. članka Austrijskog državnog ugovora i austrijskog zakonodavstva ostvarivati.

U zadnje vrijeme u Koruškoj je ponovno aktualno pitanje dvojezičnih tabli u naseljima u kojima živi manje od 25 posto stanovnika koji govore slovenski.

Pročitajte više