Slovenija: Prosvjedi protiv vlade zbog "romske problematike"

Oko 400 stanovnika iz 12 općina središnje i jugozapadne Slovenije u četvrtak je demonstriralo u središtu Ljubljane, zahtijevajući "rješenje romske problematike", kako su svoj zahtjev formulirali u peticiji koju su predali predstavnicima vlade.

Povod za prosvjede ispred sjedišta vlade bio je nedavni incident u selu Krka u kojemu je nakon pokušaja skupine seljaka da protjeraju Rome koji su se naselili u blizini njihova naselja, pištoljem teško ranjen jedan mladić iz njihova sela.

"Nismo netolerantni niti ksenofobi, ali je romska problematika nacionalni problem", izjavio je prosvjednik koji se predstavio kao gradonačelnik Ivančne Gorice.

Demonstranti su nosili natpise "Tuđe nećemo, svoje ne damo" i "Jednaka prava - jednake obveze". Rašireno je mišljenje da su Romi, kojih u Sloveniji ima oko sedam tisuća, "privilegirani" jer grade kuće bez građevinskih dozvola i na zemlji koja nije njihova. Mnogi Rome tretiraju kao "kradljivce", kao ljude koji žive od socijalne pomoći na račun mnogobrojne djece. Prosvjednici su od policije zatražili da Romima oduzme oružje koje posjeduju nezakonito, te da uspješnije intervenira u čestim incidentima i konfliktima između Roma i starosjedilaca.

Ministarstvo unutarnjih poslova osnovalo je nedavno radnu skupinu koja će se baviti spomenutom problematikom i predlagati eventualna zakonska rješenja, no njezinim rezultatima građani za sad nisu zadovoljni.

Neke političke stranke su se solidarizirale s prosvjednicima i tvrde da vlada reagira prekasno. Neki promatrači predviđaju da će se "romsko pitanje" politizirati uoči izbora za članove Europskog parlamenta koji će se u Sloveniji održati 13. lipnja.

Iz nevladinih udruga čuje se primjedba da su incidenti prisutni upravo u onim sredinama koje nisu prihvatile vladin prijedlog da u svoja općinska vijeća imenuju i jednog predstavnika Roma, što bi omogućilo normalan dijalog o komunalnim problemima i pitanjima suživota.



(Hina) xfl ybs

Pročitajte više