Slovenija protiv reforme tržišta šećera u EU

SLOVENIJA se protivi reformi tržišta šećerom koja je predložena u Europskoj uniji (EU) jer ocjenjuje da bi ona dovela do prestanka sijanja šećerne repe i zatvaranja jedine tvornice šećera u Ormožu.

Kako je u srijedu na sjednici parlamentarnog odbora za poljoprivredu izjavila slovenska ministrica za poljoprivredu Marija Lukačič, slovenska je vlada Europskoj komisiji, zajedno s vladama još devet država, uputila pismo u kojemu se suprotstavlja reformi koja bi cijenu šećera smanjila za jednu trećinu, a cijenu šećerne repe za 37 posto. U pismo je izraženo i neslaganje s idejom da se između država omogući razmjena odobrenih nacionalnih kvota za šećernu repu.

U Sloveniji se na godinu šećerna repa sije na 4.700 hektara u sjeveroistočnom dijelu države, a polovica godišnje potrebnih količina za jedinu tvornicu šećera u Ormožu uvozi se iz susjedne Mađarske.

U Sloveniji ocjenjuju da bi reforma dovela do toga da bi se proizvodnja šećera zadržala samo u nekoliko velikih europskih država, te da se donosi pod pritiskom nekih multinacionalnih kompanija, poput Coca Cole, kojima odgovara smanjenje cijena šećera na tržištu.

Pročitajte više