Slovenija: Rupel pred istražnim sucem

Slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela u četvrtak je saslušao istražni sudac u vezi sa sumnjom da je pokušajem osnivanja privatne diplomatske akademije na kojoj bi i sam bio jedan od predavača počinio kazneno djelo zlouporabe službenog položaja u pokušaju.

"Očekujemo da se istražni sudac neće složiti sa zahtjevom tužiteljstva o pokretanju istrage", rekao je nakon saslušanja Rupelov odvjetnik Danijel Starman. On je dodao da će odvjetnički tim u slučaju suprotne odluke uložiti žalbu senatu ljubljanskog okružnog suda. Rupel je izbjegao izjavu, izašavši iz sudne palače sa sporedne strane.

Državno tužiteljstvo i šef vladina protukorupcijskog ureda Boštjan Penko osumnjičili su Rupela da je prekidom redovnog obrazovanja diplomata na ljubljanskom fakultetu političkih znanosti i sklapanjem ugovora s diplomatskom akademijom "u osnivanju" u Portorožu na kojoj bi i sam bio predavač početkom ove godine izvršio zloporabu službenog položaja. Razlog je tome što je u pismu namjere za tu nepostojeću instituciju Rupel iz sredstava ministarstva htio izdvojiti sredstva u visini gotovo 40.000 eura.

Rupel je zadnjih mjeseci konsekventno tvrdio da je riječ o umjetno stvorenom skandalu s ciljem da ga se ukloni iz slovenske politike, pri čemu su ga podržale i oporbene stranke desnog centra u parlamentu.

(Hina) fl sb

Pročitajte više