Slovenija spremna za moguće ponavljanje migrantske krize

Foto: FAH

SLOVENIJA je spremna za različite scenarije vezano za mogućnost ponavljanja prošlogodišnje migrantske krize, tvrdi Boštjan Šefic, koordinator za pitanje migracija u slovenskoj vladi.

"Na sve potencijalne rizike smo spremni. Jedan od rizika je povećanje broja migranata koji se okupljaju u Srbiji, a drugi su dvojbe oko realizacije sporazuma EU-Turska. Za sve te opcije imamo predviđene scenarije, s mjerama različitog intenziteta", kazao je Šefic u srijedu u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV, dodavši da unaprijed ne isključuje niti mogućnost da se za čuvanje granice angažiraju rezervni sastav policije te vojska.

Zbog potencijalne opasnosti obnavljanja balkanske migrantske rute i dolaska velikog broja ilegalnih migranata na granicu, zabrinutost je u razgovoru za njemački Die Welt izrazio premijer Miro Cerar, kazavši da bi rijeka izbjeglica koja bi se kretala balkanskom rutom mogla izazvati sukobe u široj regiji jer bi došlo do lančanog zatvaranja granica, što bi imalo velike negativne gospodarske posljedice.

Cerar se zato zalaže za što bolju koordinaciju i suradnju po tom pitanju s državama na tzv. balkanskoj ruti.

O austrijskoj poziciji

U razgovoru za njemačke novine izrazio je i zabrinutost da bi Austrija ovog ili idućeg mjeseca u slučaju ponavljanja lanjske krize mogla kontrolirati granične prijelaze sa Slovenijom, iako su obje države dio Schengenskog prostora, te da bi u slučaju crnog migrantskog scenarija, koji bi Slovenija teško mogla izdržati, lakše bilo braniti vanjsku granicu EU-a ili Schengena.

Žica koja je u jeku migracijske krize postavljena na dijelu granice s Hrvatskom ostat će i dalje tamo jer još nema uvjeta da bude uklonjena, kazao je on dodavši da je jedan od razloga njezina postavljanja bilo i to što se na početku migrantske krize hrvatska vlada ponašala nekooperativno.

"Slali su nam izbjeglice na različite dijelove granice a da nas prije toga nisu obavijestili gdje će i kada doći", ustvrdio je Cerar za Die Welt.

Pročitajte više