Slovenija: Vodeći sindikat protiv mirovinske reforme

VODEĆA slovenska sindikalna središnjica protiv je nove reforme mirovinskog sustava kojom bi se među ostalim starosna granica za muškarce za odlazak u punu mirovinu podigla na 65 godina.

Predsjednik Saveza nezavisnih samostalnih sindikata (ZSSS) Dušan Semolič izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare da se deficit fonda mirovinskog osiguranja postupno smanjuje, pa za oštrije mjere štednje i reformu nema razloga. Po njegovim podacima reforma mirovinskog sustava već je dovela do toga da se umjesto sa 57 godina prosječne starosti u mirovinu odlazi u 60. godini.

Semolič je podsjetio da su slovenski mirovinski sustav pozitivno ocijenili stručnjaci Međunarodne organizacije za rad (ILO), ali i predstavnici Svjetske banke koji su prije toga iznosili rezerve i tražili dodatnu reformu sustava.

U Sloveniji oko 400.000 ljudi uplaćuje i dodatno mirovinsko osiguranje, pa se ne treba plašiti za stabilnost mirovinskog sustava, a reforma i pomicanje starosne dobi za odlazak u mirovinu posebno bi pogodilo fizičke radnike u industriji, ocijenio je Semolič.

(Hina)xfl ybs

Pročitajte više