Slovenska koalicijska vlada proslavlja treću obljetnicu

SLOVENSKA koalicijska vlada, koja u subotu proslavlja svoju treću obljetnicu, kao svoje glavne buduće zadaće postavlja fiskalne i porezne reforme kako bi 2005. ispunila kriterije za ulazak u europski mehanizam tečajeva, a dvije godine nakon toga prihvatila euro kao svoju valutu, izjavio je u srijedu slovenski premijer Anton Rop.

Rop je, nakon sastanka četiri koalicijske stranke koje u parlamentu imaju gotovo dvotrećinsku većinu, istaknuo da politiku vlade za brzo preuzimanje eura podupiru sve koalicijske stranke, a koalicija dobro djeluje i završit će do kraja svoj mandat.

Rop koji je koaliciju i mandat predsjendika vlade preuzeo lani nakon što je Janez drnovšek izabran za predsjendika države.

Ropovi liberalni demokrati (LDS), Udružena lista socijalnih demokrata (ZLSD) koje vodi predsjendik parlamenta Borut Pahor, te Demokratska stranka umirovljenika (Desus) i Pučka stranka (SLS) potpisale su koalicijski ugovor o sastavljanju vlade 15. studenoga 2000. godine, mjesec dana nakon izbora na kojima su liberali osvojili 36 posto glasova, što im je omogućilo da s lakoćom sastave vladajuću koaliciju po svojem izboru.

Pročitajte više