Slovenska ministrica kulture pred smjenom: "Žele disciplinirati žene koje razmišljaju svojom glavom"

Screenshot: YouTube

SLOVENSKA ministrica kulture Julijana Bizjak Mlakar potvrdila je u ponedjeljak, nakon novog razgovora s predsjednikom vlade, da premijer Miro Cerar zahtijeva od nje davanje ostavke, ali je rekla da to neće učiniti pa će šef koalicijske vlade parlamentu morati predložiti da je smijeni.

"Čini se da se vraćam u parlamentarne klupe. Nas, žene koje u vladi razmišljaju svojom glavom, žele disciplinirati kako bi postale poslušnije", kazala je nakon sastanka s Cerarem buduća bivša ministrica.

Razlog njena konflikta s Cerarom je stari rudnik žive u Idriji, za čiju bi sanaciju, po odluci vlade, trebalo brinuti ministarstvo kulture, što znači da bi to palo na račun proračuna za kulturu, čemu se Bizjak Mlakar suprotstavila te ustvrdila da za taj posao nema niti dovoljno kadrova.

Fali ljudi

"Imamo dosta posla s kulturom, a nemamo dovoljno ljudi, bio bi apsurd da se sada moramo baviti i rudnicima", kazala je ministrica novinarima, koja je nezadovoljna i ponašanjem svog stranačkog šefa, predsjednika Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca.

Prema njenoj tvrdnji, on joj je najprije obećao pomoć u rješavanju nesporazuma s Cerarom, a onda se predomislio i poručio da je izgubila Cerarovo povjerenje jer ne izvršava vladine zaključke.

Profesorica matematike, koja je uz to završila i studij menadžmenta, razočarana je odnosom koju su prema njoj pokazala dva najmoćnija muškarca u vladi te je najavila da mandat u parlamentu neće vratiti stranci nego će se reaktivirati u parlamentu kao nezavisna zastupnica. To znači da Cerarova koalicijska vlada ostaje bez jednog glasa u zastupničkom domu, ali u njemu i dalje zadržava većinu.

Pročitajte više