Slovenska oporba zadovoljna što Potočnik nije zadužen za širenje EU-a

Slovenske opozicijske stranke zadovoljne su što je Janezu Potočniku, europskom povjereniku iz Slovenije, u 25članoj Europskoj komisiji koju vodi Jose Manuel Baroso dodijeljen resor znanosti i istraživanja, a ne širenja EUa, što je bio prioritet slovenske vlade, a i samoga Potočnika.

"Rezultat je za Sloveniju bitno bolji od onoga koji je planirala vlada", rekao je u petak na konferenciji za novinare Janez Janša, predsjednik Demokratske stranke (SDS) i vodeći oporbeni prvak.

Janša je ustvrdio da bi Potočnik, u slučaju da je izabran za povjerenika za širenje EU-a, vodio "resor bez portfelja" budući da bi upravljao sredstvima za buduće članice, a od toga Slovenija ne bi imala koristi. Janša je sugerirao da je na postavljanje Potočnika na spomenuto mjesto, a ne na mjesto povjerenika za širenje, utjecala jaka skupina stranaka desnog centra, a slovenski mediji javili su da je resor budućeg širenja EU-a dodijeljen finskom, a ne slovenskom predstavniku budući da se željelo izbjeći da na to previše utječe zemlja koja je u susjedstvu regije na koju se EU idućih godina namjerava širiti.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više