Slovenska udruga traži zabranu katoličke crkve

OMANJA slovenska udruga "Društvo za obranu ustava i žrtava crkve" pokrenula je inicijativu kojom trAži od vlasti da zabrani djelovanje Katoličke crkve jer krši "ustav i zakon o vjerskoj slobodi".

Zahtjev za zabranu djelovanja crkve ova udruga je pokrenula nakon što je crkva reagirala na umjetnički performans skupine Eclipse i zatražila obnovu sudskog postupka protiv ove skupine. U performansu "Marija zaštitnica", po ocjeni crkve, religiozni motiv Majke Božje iz svetišta na Ptujskoj gori je zlorabljen jer su u predstavi prikazana gola ženska tijela, dok je Marija prikazana kao žena koja pod plaštem skriva "ljubavnike." Nakon što je predstava prikazana lani u Ljubljani, prva kaznena prijava je odbačena, ali je crkva podnijela novi zahtjev radi obnove postupka.

Inače, udruga "Društvo za obranu ustav i žrtava crkve" je registrirana prije četiri godine i od tada redovito izdaje priopćenja u kojima tvrdi da Katolička crkva u Sloveniji sve više prodire u pore države, te da je pri tome vode materijalni interesi, osobito stjecanje imovine u procesu denacionalizacije.

Za Sveto pismo tvrde da uz "pozitivne elemente" ima i genocidne sadržaje".

D.M.
Foto: virtualturist.com

Pročitajte više