"Slovenska vlada će prije pasti nego pristati na Međunarodni sud pravde"

"NAŠ CILJ nije bila blokada hrvatskih pregovora, mi smo željeli zaštititi naše interese", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u razgovoru za Delo, ali dodao i kako će blokada trajati dok god posredništvo Europske komisije ne dade rezultate. "Tek nakon što smo blokirali pregovore se Europska unija počela produbljeno baviti našim graničnim problemom", objašnjava Žbogar.

Iako se iz europskih diplomatskih krugova često mogu čuti tvrdnje kako Slovenija crpi strpljenje ostalih članica EU odlukom o blokadi, Žbogar tvrdi kako nikakvih pritisaka na Sloveniju nema. "Upravo suprotno, imamo saveznike koji razumiju zašto smo to napravili i koji očekuju da nađemo rješenje i pomognemo Hrvatskoj da nastavi pregovore. Dobro bi bilo da Hrvatska počne s dijalogom. Iako se iz nekih izjava hrvatskih političara može iščitati da im se ne žuri u Europsku uniju, mislim da vremenski rok postoji. A taj rok polako ističe ukoliko žele završiti pregovore do kraja godine. U svakom slučaju, Hrvatima se žuri više nego nama", kaže Žbogar.

Prvi čovjek slovenske diplomacije također tvrdi kako "zamrzavanje" spora i odgađanje graničnog pitanja za vrijeme kad Hrvatska već bude u EU ne dolazi u obzir. "Slovenska politika ne može dobiti suglasnost za deblokadu dok se ne pokrene proces rješavanja graničnog pitanja. Međunarodni sud pravde nije opcija, između ostalog i zbog klime koju su Hrvati stvorili u međunarodnoj javnosti tvrdeći da će Slovenija na sudu izgubiti dodir s otvorenim morem. Ne mogu zamisliti da bi vlada mogla pristati na tu opciju i preživjeti, odnosno ne pasti".

Žbogar također tvrdi kako Slovenija nije namjerno zaoštrila odnose sa susjednom državom i vjeruje da će svima biti puno lakše kad se problemi riješe, ali također smatra da Hrvatska koristi Sloveniju za jačanje svoje pozicije u regiji, što Slovencima šteti.

J.C..
Foto: AFP

Pročitajte više