Slovenska vlada odobrila misu za četnike?

KOMEMORATIVNI skup s misom zadušnicom za četnike ubijene u Sloveniji održat će se 16. lipnja u Kamniškoj Bistrici. Udruga "Otkrićemo istinu", organizator najavljenog skupa, tvrdi da je slovenska vlada odobrila proslavu.

Dušan Niklanović, predsjednik udruge "Otkrićemo istinu", za jučerašnje izdanje slovenskog lista Nedelo, kazao je da je među žrtvama poslijeratnih ubojstava bilo oko 18.000 stanovnika Crne Gore, Hercegovine, Srbije i drugih krajeva Jugoslavije koji su se nakon Drugog svjetskog rata povlačili s četničkim postrojbama. Niklanović tvrdi da za održavanje komemorativnog skupa i mise zadušnice udruga ima odobrenje i od slovenske vlade.

Prema pisanju slovenskog lista, crnogorski državni vrh distancirao se od održavanja i organiziranja skupa u Kamniškoj Bistrici. U Podgorici nisu prihvatili poziv da u Sloveniju pošalju državno izaslanstvo, a izjasnili su se da ne podržavaju organizatore.

Glasnogovornik slovenske vlade Jernej Pavlin za Večernji list je izjavio da su takvi komemorativni skupovi kod Kamniške Bistrice održavani i proteklih godina. Objsnio je da slovenska vlada o održavanju skupa nikada nije odlučivala jer o tomu, kako tvrdi, odlučuju lokalne vlasti.

Dolazak na vjerski dio skupa najavili su crnogorsko-primorski mitropolit Amfilohije i zagrebačko-ljubljanski mitropolit Jovan, te srbijanski akademik Matija Bećković.  

15. svibnja na Ravnoj Gori, "koljevci" četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića, prvi put u organizaciji Vlade Srbije, održan je tradicionalni skup simpatizera i članova Srpskog pokreta obnove (SPO), kojim je obilježena 60. obljetnica pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Skup, kojem su prisustvovali i neki ministri srbijanske vlade, izazvao je burne rekacije u hrvatskoj javnosti, a predsjednik Mesić je nakon skupa otkazao dogovoreni posjet SiCG.

Pročitajte više