Slovenska vlada odriče se luksuznog zrakoplova zbog štednje

LUKSUZNI i dvomotorni zrakoplov "Falcon 2000 EX" za 8 osoba, koji će u rujnu ove godine iz Francuske sletjeti na ljubljanski aerodrom Brnik, po svoj prilici neće tako brzo uzletjeti.

Kako je u ponedjeljak na konferenciji za novinare izjavio slovenski ministar financija Dušan Mramor, vlada je odlučila da treba štedjeti, pa će se njeni predstavnici u inozemstvo i dalje voziti 16 godina starim zrakoplovom LearJet 35 A, koji se može servisirati još barem 5 godina, a mlažnjak francuskog "Dassaulta" ostat će u hangaru dok se ne nađe netko tko bi ga uzeo u najam.

Kako je pojasnio Mramor, vlada će tako uštedjeti oko tri milijuna dolara godišnje, korištenjem starog zrakoplova i komercijalnih letova, a novi će mlažnjak biti ponuđen u najam, ali se još ne zna kome.

Domaći zrakoplovni prijevoznik Adria-Airways već je ranije odbio takvu mogućnost. Bivši premijer Janez Drnovšek i ranija vlada kod "Dassaulta" su u listopadu 2001. naručili 35 milijuna dolara vrijedan tromotorni Falcon 900 EX, ali su se zbog kritika u javnosti kasnije dogovorili za nešto jeftiniju varijantu. Francuski je proizvođač pristao na promjenu narudžbe ali ne i na otkazivanje ugovora, prijeteći penalima. Mlažnjak koji dolazi na jesen koštao je 28 milijuna dolara i već je plaćen, a trebao je imati 500 sati letova godišnje.

(Hina) fl sb

Pročitajte više