Slovenski avioprijevoznik u problemima: Mogao bi ostati i bez licence za letenje

Screenshot: Siol.net

SLOVENSKI zračni prijevoznik Adria Airways intenzivno radi na uklanjanju teškoća u poslovanju, u tijeku su pregovori s mogućim strateškim partnerima bez kojih tvrtka može preživjeti, poručilo je čelništvo Adria Airwaysa s konferencije za novinare. 

"Svjesni smo problema u poslovanju, ali ih držimo pod kontrolom i intenzivno radimo na tome da se te teškoće riješe", rekao je direktor Adria Airwaysa Holger Kowarsch.

Taj je slovenski zračni prijevoznik od početka 2016. godine u vlasništvu njemačkog investicijskog fonda 4K Investa, a mediji već neko vrijeme pišu da kompanija ima velikih problema s poslovanjem i otkazivanjem letova, pri čemu se spominje i mogući stečaj te špekulacije da bi je ponovno mogla preuzeti država.

Kowarsch kaže kako Adria Airways za daljnji razvoj treba strateškog partnera. Trenutačno se razgovara s više mogućih partnera, ali u kompaniji još ne žele objaviti njihova imena te poručuju da mogu opstati na tržištu i bez strateškog partnera.

Često otkazuju letove?

U vezi s kritikama po kojima Adria Airways čestim otkazivanjem letova dovodi putnike u neugodnu situaciju te da bi mogla završiti u stečaju, Kowarsch je rekao da su proteklih mjeseci otkazali samo 2,4 posto letova zbog problema s održavanjem zrakoplova i premalim brojem letačkog osoblja. Iz kompanije poručuju kako rade na tome da se ti problemi riješe.

Kašnjenja i otkazivanja letova moglo bi biti i ubuduće jer se to događa svim zrakoplovnim tvrtkama, ali ćemo učiniti sve kako bi se to događalo što rjeđe, rekao je Kowarsch.

Kako je točno kompanija poslovala lani, još nije poznato jer se na godišnjem izvješću, kako je rečeno, još radi. 

Adria Airways je od 2016. u sklopu njemačke kompanije AA International Aviation Holdinga, to jest njemačkog fonda 4K Investmentsa, a već se duže vrijeme suočava s kritikama zbog otkazivanja letova i kašnjenja u planiranom rasporedu te s analizama o lošem poslovanju.

Mogli bi ostati bez licence?

Ministrica prometa i logistike Alenka Bratušek izjavila je prošli tjedan kako je očito da ta tvrtka koja je sada u stranom vlasništvu ima sve veće probleme koji uzrokuju i nezadovoljstvo putnika, pri čemu nije isključeno da bi mogla ostati i bez licence za letenje, o čemu odlučuje državni regulator. "Licence ne daje i ne oduzima naše ministarstvo, nego agencija za zrakoplovstvo s kojom smo u stalnom kontaktu. Prvi naš i njihov cilj je sigurnost prometa, a ako bi u tome bilo i najmanjih odstupanja, agencija bi reagirala", rekla je Bratušek komentirajući događaje u slovenskome zračnom prijevozniku. 

Pročitajte više