Slovenski, bosanski, austrijski i njemački mediji o uhićenju Gotovine

UHIĆENJE generala Ante Gotovine u četvrtak bila je vijest dana u slovenskim medijima koji su prvu informaciju o tome objavili nešto prije 13 sati, a kasnije prenosili agencijske vijesti, optužnicu protiv Gotovine, te reakcije iz Zagreba i izjave premijera Ive Sanadera.

Vijest o uhićenju Gotovine u Hrvatskoj je izazvala veliko uzbuđenje, ali se kod mnogih mogao osjetiti i osjećaj olakšanja, navodi u svom izvješću iz Zagreba Slovenski radio.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel popodne je na redovnom polugodišnjem zasjedanju NATO saveza u Bruxellesu izjavio da je uhićenje Gotovine "dobra vijest" i da će to po njegovu mišljenju "Hrvatskoj otvoriti put u NATO".

Slovenski mediji prenose popodne i službene izjave EU-a i NATO saveza o uhićenju, podsjećaju da je Europska unija odgađala početak pregovora s Hrvatskom upravo zbog slučaja Gotovina i dodaju da bi pregovori sada mogli biti lakši.

Janša pozdravio uhićenje Gotovine

Slovenski premijer Janez Janša pozdravio je vijest o uhićenju generala Ante Gotovine, javila je slovenska agencija STA.

"Potvrdilo se ono što smo stalno tvrdili kad smo izražavali potporu Hrvatskoj, a to je da ne vjerujemo da je Gotovina u Hrvatskoj", rekao je Janša u Londonu, nakon sastanka s britanskim premijerom Tonyjem Blairom posvećenog pitanjima proračuna Europske unije.

Janša je izjavio da je Slovenija podržavala što skoriji početak pregovora EU-a s Hrvatskom jer je sumnjala da je Gotovina u dosegu hrvatskih vlasti.

"Velika Britanija je prema tom pitanju bila skeptična, ali sada u to vjeruje. Što se tiče Hrvatske, postupili smo pravilno i dobro je da je ta priča okončana. To dokazuje da pravni poredak funkcionira i da nije moguće ništa napraviti, a da te ne stigne ruka pravde", rekao je Janša nakon susreta s Blairom.

Gotovinino uhićenje - najvažnija vijest u BiH

INFORMACIJA o uhićenju Ante Gotovine prva je vijest za elektroničke medije u Bosni i Hercegovini u četvrtak.

Sve važnije radijske i televizijske postaje već od 13 sati emitiraju agencijska izvješća o potankostima uhićenja no nema službenih reagiranja na vijest o privođenju hrvatskog optuženika za kojim traga Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

BiH Radio 1 i TV Federacije BiH podsjećaju u informativnim emisijama na Gotovinin životopis kao i na elemente optužnice koja je protiv njega podignuta.

Također se ističe da je Gotovinino višegodišnje skrivanje predstavljalo glavnu zapreku u naporima Hrvatske za približavanje Europskoj uniji.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown i zapovjedništvo vojnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR) pozdravili su u četvrtak uhićenje Ante Gotovine istaknuvši pri tom da je sada vrijeme za privođenje pravdi i preostalih haških optuženika koji su još u bijegu.

U izjavi koju su prenijeli lokalni mediji, Ashdown je ocijenio kako je Gotovinino uhićenje "iznimno dobrodošla" vijest jer znači uklanjanje krupne zapreke na putu cijele regije ka članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Visoki je predstavnik također upozorio da će međunarodna zajednica sada pozorno motriti hoće li biti novih privođenja haških bjegunaca.

"To će pojačati pritisak na vlasti u Banjoj Luci i Beogradu da izruče u Den Haag preostale optuženike za ratne zločine, posebice Radovana Karadžića i Ratka Mladića", izjavio je Ashdown.

U priopćenju EUFOR-a također se ocjenjuje da je privođenje Gotovine iznimno značajan događaj te se podsjeća na nužnost uhićenja i preostalih optuženika.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Pero Bukejlović je komentirajući vijest o Gotovininu uhićenju izjavio da je sada očito da se mora biti učinkovitiji u privođenju pravdi preostalih optuženika za kojima traga Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju.

Austrijski i njemački mediji o uhićenju Gotovine

AUSTRIJSKI mediji su kao hitnu vijest objavili uhićenje umirovljenoga hrvatskoga generala Ante Gotovine u Španjolskoj.

Najtraženiji hrvatski bjegunac optužen za zločine počinjene tijekom i nakon akcije Oluje uhićen je na Kanarskim otocima, zabilježili su u četvrtak svi austrijski mediji i dodaju da je on bio "zapreka za početak pregovora Hrvatske i EU".

Internet stranica austrijske Radio televizije objavljuje da za hrvatsku Vladu uhićenje generala Gotovine znači potvrdu njezine vjerodostojnosti i dodaje da su Hrvati stalno tvrdili da Gotovina nije u Hrvatskoj te da su austrijski političari, posebice savezni kancelar Wolfgang Schuessel, vjerovali u to i zauzimali se za otvaranje pregovora Hrvatske s EU.

Austrijski dnevni listovi Der Standard, Di Presse i Kurier opširno pišu o generalu Gotovini, odnosu glavne tužiteljice Carle del Ponte s Hrvatskom i posljedicama koje je za Hrvatsku prouzročio njegov bijeg dok Carla del Ponte nije potvrdila punu suradnju Hrvatske s Haškim tribunalom.

Gotovo u svim novinama su naslovi slični Hrvatski general Gotovina je uhićen.

Salzburger Nachrichten na internet stranicama prenosi da je austrijsko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo uhićenje umirovljenog generala Gotovine.

Njemački mediji nisu posvetili veću pažnju uhićenju Ante Gotovine niti su tu vijest stavili na prvo mjesto svojih emisija kako su to učinile neke međunarodne postaje poput BBC-a ili CNN-a.

Za razliku od medija koji su vijest o uhićenju Ante Gotovine popratili agencijskim izvješćima, središnja informativna emisija državne TV postaje ARD objavila je izvješće svog dopisnika iz Madrida, koji uz ostalo ističe da bi Gotovina već u petak zrakoplovom NATO-a trebao biti prebačen u Den Haag.

U izvješću se tvrdi, pozivajući se na vlasti u Madridu, da španjolska policija "u suradnji s hrvatskim istražnim tijelima" i UN-om, još od rujna prati Gotovinu koji je boravio na nekoliko otoka koji pripadaju Kanarskom arhipelagu. Gotovina se posljednjih dana nalazio pod stalnim nadzorom španjolskih vlasti a prošle noći je, kako se navodi, uhićen.

Pročitajte više