Slovenski diplomati počeli godišnje zasjedanje

Slovenska diplomacija uspješno je obavila svoje ranije zadaće a sada se mora još više profesionalizirati i djelovati još aktivnije u godini u kojoj Slovenija predsjeda OESSom i kada se priprema za preuzimanje predsjedanja EUom u 2007. i 2008., izjavio je premijer Janez Janša na tradicionalnom dvodnevnom godišnjem zasjedanju diplomata koje je u utorak počelo na Brdu kod Kranja.

Diplomati su se sreli s predsjednikom Slovenije Janezom Drnovšekom a o zadaćama diplomacije u ovoj godini govorili su premijer Janez Janša i ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Janša je uz ostalo upozorio da se pojačani angažman diplomatske mreže očekuje u vrijeme kad će zbog restrikcija javnih sredstava biti potrebno štediti i na nekim vanjskopolitičkim projektima.

Ulaskom u Europsku uniju i NATO savez Slovenija je došla u novu vanjskopolitičku situaciju koju treba iskoristiti za dobro države i njezinih građana i svoj doprinos tome treba dati i diplomacija, rekao je Janša.

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel osvrnuo se uz ostalo i na odnose s Hrvatskom i perspektivu njihova razvitka.

Problematična područja suradnje sa susjednim državama potrebno je odijeliti od neproblematičnih, a to se posebno odnosi na suradnju s Hrvatskom koja je u mnogo čemu uzorna i dobra, pa otvorena pitanja ne bi smjela negativno djelovati na druga područja, rekao je Rupel slovenskim diplomatima.

"Naši se odnosi s Hrvatskom ne bi smjeli pokvariti samo zbog nekoliko susjedskih sporova na granici, među ribarima, političarima ili pravnicima. Najgore bi bilo stvarati nove probleme, a nije dobro niti seliti te teškoće s jednog područja na drugo", rekao je među ostalim Rupel.

Ponovio je da je Slovenija nedavno podržala davanje okvirnog datuma za pregovore EU-a i Hrvatske jer je za ulazak Hrvatske u EU "strateški zainteresirana", te da će tijekom pregovora Hrvatske i EU "pomno pratiti hrvatsko ispunjavanje standarda EU-a, osobito u vezi sa sporazumnim rješavanjem granice na moru i na kopnu".

"Očekujemo da će se nakon sređivanja aktualnih pitanja koja su pretežito naslijeđena iz nekadašnje zajedničke države partnerstvo između Slovenije i Hrvatske pojačati i možda prerasti u savezništvo", rekao je Rupel.

Na susretu s novinarima, Rupel je rekao da je hrvatskom ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu prije dva tjedna uputio pismo s prijedlogom o osnivanju zajedničke komisije povjesničara i pravnika koji bi se bavili odnosima dvaju naroda u 20. stoljeću. Žužulov odgovor još nije dobio, ali će slovenska strana bez obzira na to nastaviti s prikupljanjem dokumentacije za djelovanje takvog povjerenstva koje se pokazalo dobrim i u odnosima s Italijom i Austrijom, rekao je Rupel.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više