Slovenski dužnosnik o kaznama umaškog prekršajnog suda

PREDSJEDNIK vanjskopolitičkog odbora odbora slovenskog parlamenta Jožef Jerovšek izjavio je u četvrtak da je odluka umaškog prekršajnog suda o novčanim kaznama 12-orici slovenskih državljana, sudionicima incidenta na graničnom prijelazu Plovanija, pogrešan signal Sloveniji i da je njima začuđen.

"Osobno mislim da se radi o pokušaju prejudiciranja granice. To je pogrešan signal s hrvatske strane u vrijeme početka pregovora Hrvatske s Europskom unijom, dio koje je i Slovenija", rekao je Jerovšek u četvrtak za slovensku komercijalnu TV-postaju POP-TV.

Jerovšek je parlamentarni zastupnik Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, a u prošlom je parlamentarnom sazivu vodio povjerenstvo za tajne službe.

Kako javljaju slovenski mediji, novčanu kaznu zbog prijelaza hrvatsko-slovenske granice mimo graničnog prijelaza platio je do sada samo Ivan Božič, član Slovenske pučke stranke koji je u rujnu prošle godine također bio u grupi koja je posjetila svog stranačkog kolegu iz Mlina u općini Buje Jožka Jorasa. Predsjednik te stranke i sadašnji ministar okoliša i prostora u vladi Janeza Janše Janez Podobnik izjavio je da kaznu neće platiti jer se incident dogodio na slovenskom teritoriju, a slično je stajalište u vezi s izrečenim kaznama zauzelo i slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Pročitajte više