Slovenski liječnik prognozirao Drnovšekovu smrt

LIJEČNIK dr. Tine Velikonja izazvao je skandal objavom podataka iz zdravstvenog kartona nekadašnjeg premijera i ministra vanjskih poslova Lojza Peterlea, a još više prognozom da sadašnji predsjednik države Janez Drnovšek neće preživjeti iduću godinu bude li i dalje odbijao pomoć službene medicine i prakticirao iscrpljujuće dijete uz potpuno odricanje od mesa.

"Nisam prorok, ali mogu mirno prognozirati da Drnovšek neće preživjeti 2007. bude li inzistirao na svojoj bezmesnoj dijeti", iznio je umirovljeni kirurg koji još uvijek djeluje kao liječnik u ambulanti privatne prakse.

Velikonja je za Lojza Peterlea, prvog premijera samostalne Slovenije, a kasnije u dva navrata i ministra vanjskih poslova, "prognozirao" da neće živjeti više od četiri godine ako ne pristane na operaciju. Pokušaje samoliječenja kanceroznih bolesti postom, promjenom načina života, meditacijom i drugim alternativnim metodama koje se ponekad iznose u javnosti, Velikonja je ocijenio čistim šarlatanstvom.

Podaci o zdravstvenom stanju dvojice političara oboljelih od raka, zajedno s detaljnim opisom njihove bolesti objavljeni su doduše u niskonakladnom časopisu "Zaveza" s kojim Velikonja surađuje kao publicist, a onda su to prenijeli i ostali mediji.

Pikantni začin afere je podatak da je Velikonja učlanjen u Slovensku demokratsku stranku (SDS) premijera Janeza Janše.

To kao mogući motiv za neovlaštenu objavu podataka o svom liječenju, pa i histološkom nalazu iznosi Peterle. Njegova demokršćanska stranka Nova Slovenija (NSI) surađuje u Janšinoj vladi, ali za premijerovu stranku predstavlja i jakog konkurenta na jesenskim parlamentarnim izborima.

"Velikonjina poanta je na kraju članka jer kaže da smo Drnovšek i ja glupi političari budući da se igramo vlastitim životom. To je politički motivirano", rekao je Peterle za ljubljanski list "Dnevnik" od srijede. Sadašnji zastupnik u Europskom parlamentu sebe smatra izliječenim od raka (prostate) od čega je obolio prije nekoliko godina.

Velikonji sada prijeti isključenje iz liječničke komore, ali i postupak pred državnom povjerenicom za zaštitu informacija.

Velikonja tvrdi da njegov postupak nije bio sporan jer nije liječio Drnovšeka i Peterlea nego je do podataka o njihovoj bolesti došao iz liječničkih krugova, a objavio ih je jer su obojica o svojoj bolesti već govorila u javnosti.

To što je objavio, priznaje on, djeluje šokantno - osobito prognoziranje smrti predsjednika države - ali je tako želio upozoriti bolesnike da ne slijede Drnovšekov primjer.

"Znam da je to uvredljivo, ali Drnovšek ljudima tumači kako ne treba jesti meso, da ne treba ići liječniku i da se možemo liječiti sami, a to su gluposti", rekao je Velikonja za "Dnevnik".

Drnovšeku je prije šest godina operativno odstranjen jedan bubreg zbog zloćudnog tumora. Već prije su se iznosile u javnosti pretpostavke da se bolest ponovno pojavila, a Drnovšek je po vlastitu priznanju prije više od godinu i pol dana prestao odlaziti na kontrole, te potražio pomoć u alternativnoj medicini i promjeni načina života koji uz ostalo uključuje bezmesnu dijetu i povremeno potpuno odricanje od hrane.

Tine Velikonja navodi da je svojim zapisom želio zaštititi druge bolesnike od raka da ne bi imitirali dvojicu istaknutih političara koji su pomoć za svoje teškoće tražili u alternativnim metodama liječenja i o tome govorili u javnosti, te tako štetno djelovali na druge pacijente.

Iako je najprije odbijao komentirati cijeli slučaj, Drnovšek je Velikonju javno nazvao "opskurnim liječnikom" koji se prognozom o njegovoj smrti 2007. godine "miješa u domenu koja pripada Bogu", dodajući sarkastično da će to možda učiniti - 2008. godine!

Pročitajte više