Slovenski ministar Podobnik neće platiti kaznu

ČLANOVI Slovenske pučke stranke (SLS) koji su u rujnu prošle godine sudjelovali u graničnom incidentu na prijelazu Plovanija izjavili su da neće platiti prekršajne kazne koje im je izrekao sudac prekršajnog suda u Umagu Vladimir Vidović, a koje su u međuvremenu postale pravomoćne, navode u četvrtak slovenski mediji.

Predsjednik te stranke i ministar okoliša i prostora u sadašnjoj vladi Janez Podobnik izjavio je da kaznu od 2500 kuna "ni u kojem slučaju ne namjerava platiti", piše ljubljansko "Delo".

Podobnik je podsjetio da je slovensko Ministarstvo pravosuđa odbilo molbu hrvatskog Ministarstva pravosuđa da se rješenja o prekršajnim kaznama uruče sudionicima incidenta na osnovi međudržavnog ugovora o pravnoj pomoći.

Kako prenosi "Delo", slovensko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u vezi s objavom prekršajnih kazni dvanaestorici slovenskih državljana da "Slovenija na području spomenutog događaja ne priznaje hrvatsku jurisdikciju" i da zato spomenute odluke hrvatskih pravosudnih organa tretira "kao nepostojeće, odnosno ništavne".

Ljubljanski "Dnevnik" navodi da Podobniku u slučaju odbijanja plaćanja kazne po hrvatskom zakonu prijeti kazna zatvora u trajanju devet dana. Podobnik je odbio plaćanja kazne, a u tome ima i podršku države, navodi "Dnevnik".

Pročitajte više