Slovenski ministar vanjskih poslova u petak s timom raspravlja o arbitraži

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova, Samuel Žbogar u petak će u Ljubljani okupiti savjetodavnu skupinu koji će pripremiti argumente za arbitražni sud. Kako je jučer najavljeno u Žbogarovu ministarstvu, na sastanak je pozvano dvadesetak stručnjaka koji će iznijeti svoja stajališta o tome gdje bi Slovenija mogla naći dodatne argumente i dokumente koji bi joj mogli pomoći u postupku arbitraže, izjavio je glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic. Prema njegovim riječima Slovenija se sada mora pripremiti za arbitražu.

Žbogar je u tim pozvao stručnjake koji su u zadnjim mjesecima pred slovensku javnost iznosili različita stajališta o rješenju arbitražnoga spora bez obzira na njihovu političku opredijeljenost.

Prema najavama, u Sloveniji će se vjerojatno 7. svibnja održati referendum o Arbitražnom sporazumu na kojemu ga glasači mogu potvrditi ili prihvatiti stajalište oporbe da je on za Sloveniju štetan i da pregovore s Hrvatskom o graničnom sporu treba obnoviti, a predloženi sporazum odbaciti.

Pročitajte više