Slovenski parlament glasao protiv referenduma o nabavi 45 oklopnih transportera Boxer

Foto: EPA

SLOVENSKI parlament odbacio je prijedlog o održavanju savjetodavnog referenduma o odluci vlade da se u sklopu modernizacije vojske ide u nabavu 45 oklopnih transportnih vozila Boxer.

Prijedlog oporbene stranke Ljevica (L) da se ratifikacija preliminarnog sporazuma o nabavi suvremenih modularnih transportnih vozila 8X8 njemačke proizvodnje odgodi i veže uz rezultat predloženog referenduma nije uspio. Za raspisivanje takvog referenduma kasno u srijedu glasalo je samo osam zastupnika stranke Ljevica, 42 zastupnika su bila protiv, a 27 je bilo suzdržanih.

Naručila ih i Velika Britanija

Preliminarni sporazum o nabavi transportnih vozila Slovenija je lani sklopila s organizacijom OCCAR (Organisation for Joint Armament Cooperation), u čijem programu zajedničkog naoružavanja od ranije već sudjeluju Italija, Francuska, Njemačka, Litva i druge članice EU.

Veći broj vozila Boxer za svoje oružane snage naručila je i Velika Britanija u poslu vrijednom 2.8 milijardi funti, a prve isporuke očekuje iduće godine.

400 milijuna eura

Računa se da bi cijena za 45 vozila tipa Boxer za slovensku vojsku bila oko 400 milijuna eura, što ovisi o dodatnoj opremi i naoružanju, a treba biti definirano kad se ugovor o kupnji vozila i potpiše, prenose slovenski mediji.

Vozila Boxer proizvode se u Njemačkoj, a većinski dioničar u tom vojnom programu naoružavanja europskih vojski je tvrtka Rheinmetall Mann.

Pročitajte više