Slovenski parlament ovog mjeseca o nuklearki Krško

SLOVENSKI bi parlament ovoga mjeseca trebao raspravljati o ratifikaciji lani potpisanog međudržavnog sporazuma o nuklearci Krško, piše  ljubljansko ´Delo´.

´Nakon odluke ustavnog suda da sporazum nije u suprotnosti s ustavom više nema osnovanog razloga da se ratifikacija odgađa´, izjavio je slovenski ministar za okoliš i prostor Janez Kopač.

Slovenski su mediji posljednih dana posvetili pozornost najavama HEP-a da će zbog neizvršavanja sporazuma u međunarodnom predarbitražnom postupku tražiti 720 milijuna američkih dolara odštete za hrvatski udio u nuklearki, ali i rezervama slovenske politike u pogledu sporazuma koje se tiču neizvjesnosti oko odlaganja nuklearnog otpada.

U tom je smislu za slovensku stranu upitan 3. članak zakona o ratifikaciji sporazuma o nuklearci koji je lani usvojen u Saboru, a predviđa da hrvatski predstavnici u međudržavnom povjerenstvu za nuklearku rješenja za nuklearni otpad moraju donijeti u suglasnosti sa Saborom. Stajalište je slovenskih pravnika da je taj članak odstupanje od osnovnog teksta ugovora.

´Prema bečkoj konvenciji o ugovornom pravu, Hrvatska je o sadržaju tog članka i svojim rezervama morala obavijestiti Sloveniju kao drugu ugovornu stranu diplomatskom poštom´, izjavila je Mirjam Škrk, ustavna sudkinja i ekspert za međunarodno pravo.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u vezi s ratifikacijom sporazuma o nuklearci u priopćenju za ´Delo´ navelo je da će se vlada o pitanjima vezanim uz pojedina pitanja ratifikacijskog dokumenta opredijeliti prilikom rasprave u parlamentu kad ratifikacija dođe na dnevni red i ne prije toga.

Ministar okoliša i prostora Janez Kopač izjavio je da su s Hrvatskom u svakom slučaju potrebni dodatni pregovori kako se nakon ratifikacije ne bi otvarala pitanja starih financijskih obveza dviju strana.

Pročitajte više