Slovenski počasni konzul u Australiji pred smjenom?

POČASNI konzul Slovenije u Australiji i Novom Zelandu bit će možda smijenjen sa svoje dužnosti zbog afere nastale objavljivanjem navodnih dokumenata slovenske Udbe na Internetu.

Glavni tajnik najjače stranke u vladajućoj koaliciji, slovenskih liberalnih demokrata (LDS) Gregor Golobič izjavio je da bi Dušana Lajovica zbog otvaranja internet stranice www.udba.net na kojoj su objavljeni navodni dosjei političke policije iz vremena komunizma trebalo smijeniti. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je međutim u utorak kako za taj postupak još nema dovoljno razloga. Prema izjavi ministarstva, još naime nema pravne kvalifikacije spomenutog Lajovičeva poteza, pa je zatraženo tumačenje odgovarajućih državnih organa, odnosno policije i tužiteljstva.

Zbog objave spomenutih podataka u Sloveniji se inače razvila intenzivna polemika i politička afera tko je za objavu "izgubljenog arhiva Udbe" kriv, a inspektor je od ponuđača internet-usluga postigao da se zabrani njihovo objavljivanje u Sloveniji, uvođenjem internet-filtera, budući da bi podaci mogli povrijediti pravo privatnih osoba, odnosno zato što predstavljaju zloupotrebu privatnih podataka. Neki mediji za nastalu situaciju krive i ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela. On je 1991. godine Lajovica, političkog emigranta i industrijalca - za kojega se sumnja da je "surađivao s CIA-om i britanskom obavještajnom službom" otkako je 1945. izbjegao iz Jugoslavije u Italiju, zatim u Njemačku i Australiju - imenovao na tu dužnost, no Rupel odgovara da je za imenovanja i razrješenja počasnih konzula nadležna vlada.

Lajovic je inače u Ljubljani prije nekoliko godina otvorio tvornicu za izradu ambalaže Impakta, a pomagao je novčanim prilozima i izdavanje oporbenog tjednika "Demokracija". Objavu spornih dokumenata preko servera u Bangkoku objasnio je željom da se otkriju "kumunističke nepodopštine" čija je žrtva kako kaže bio i sam sa svojom obitelji. Slovenski mediji ovih dana pišu kako je Lajovic osobni prijatelj oporbenog prvaka Janeza Janše i da je za vrijeme II. svjetskog rata njegova obitelj simpatizirala četnički pokret, dok oporbene stranke navode kako su aferu izrežirale stranke na vlasti kako bi naškodile oporbi jer su na spornim "udbinim popisima" i imena njezinih članova.

Pročitajte više