Slovenski premijer: Odluka o arbitraži s Hrvatskom će biti provedena

Foto: EPA

SLOVENSKI predsjednik Borut Pahor izjavio je da Slovenija želi imati dobrosusjedske odnose sa svim susjednim državama, pa i s Hrvatskom s kojom je u prijeporu oko graničnog pitanja i validnosti arbitražnog postupka.

"Granica je definirana, potrebno nam je nešto strpljenja i državničke mudrosti kako ne bismo napravili neku pogrešku jer će arbitražna presuda prije ili kasnije biti implementirana", kazao je Pahor.

Odgovarao je na pitanje o odnosima s Hrvatskom za Slovensku televiziju u tradicionalnom razgovoru pred Dan državnosti, 25. lipnja, u kojemu je govorio uglavnom o unutarnjim i europskim temama te svom odnosu i suradnji s vladom Marjana Šarca koju je ocijenio korektnom.

Šarec je kazao da je 2015. godine, kad je Hrvatska donijela odluku o izlasku iz arbitražnog postupka o graničnom prijeporu, smatrao kao i danas da je to neprihvatljivo, ali da je odmah nakon toga donio i odluku o tome da nastavi s kontaktima i suradnjom s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, što se pokazalo dobrim.

Govorio i o ilegalnim migrantima

Pahor je u razgovoru naveo da uskoro planira sastanak s premijerom Marjanom Šarcom o pitanju povećanja ilegalnih prijelaza granice te da smatra da bi zbog ljudi koji žive u pograničnim područjima i njihove sigurnosti, mjere zaštite granice trebalo povećati.

Osim toga, pitanje zajedničke migracijske politike u EU trebalo bi biti jedan od prvih prioriteta buduće Europske komisije u prvoj godini njezina rada, naravno, uz Brexit - kako pitanje izlaska Velike Britanije iz Europske unije ne bi nastavilo biti velik problem i za EU te možda izazvati podjele među članicama, naveo je Pahor u razgovoru za Slovensku televiziju.

Kazao je da je zadovoljan radom sadašnje manjinske vlade koja održava političku stabilnost, ali želio bi da je ona ambicioznija i da brže krene s potrebnim strukturnim promjenama, kao što su reforma zdravstvenog i mirovinskog sustava te promjena propisa na području poslovnog okoliša, kako bi Slovenija povećala atraktivnost za strane investicije i kapacitet izvoza i za slučaj da u europskom i međunarodnom okolišu dođe do recesije ili veće krize.

Pročitajte više