Slovenski premijer pozvao direktore da budu optimistični

SLOVENSKI premijer Anton Rop pozvao je, na sastanku u gospodarskoj komori, direktore najvećih poduzeća da budu optimisti i pokazuju manje samokritike nakon što je anketa jednog švicarskog instituta pokazala da se rejting Slovenije smanjuje upravo zbog male samosvijesti menadžerskih struktura.

Na taj potez, piše u četvrtak mariborski list "Večer", premijera je potaknulo novo istraživanje Švicarskog instituta za razvoj menadžmenta po kojemu je Slovenija pala na 45. mjesto po konkurentnosti od 60 analiziranih država, a skoro na samo dno u pogledu kredibiliteta menadžera i njihove kontrole od strane nadzornih odbora. Po "otvorenosti za nove ideje" Slovenija je u istraživanju zaostala na zadnjem mjestu.

"Na žalost nam manjka samouvjerenosti i optimizma. Bez ambicije nema uspjeha, a za neuspjeh nema nikakvog razloga", rekao je Rop, dodajući da su ocjene po kojima su, primjerice, slovački menadžeri bolji od slovenskih subjektivne, dok Slovenija među novim članicama Europske unije vodi po većini stvarnih, objektivnih pokazatelja i po svojoj razvijenosti.

"Nisu, međutim, dovoljni samo pokazatelji. Potrebni su ambicija i volja da preko konkurentnosti zadržimo prednost pred ostalih devet novih članica Unije. Slovenija se neće zadovoljiti prosjekom i ostati na sadašnjoj razini koja nas približava Grčkoj i Portugalu. Ne vidim razloga zašto ne bismo bili kao Austrija", rekao je Rop menadžerima.

Menadžeri su slovenskog premijera najviše pitali za uvjete kako stvoriti konkurentan poslovni okoliš za to. Oni tvrde da je u javnosti previše priča o korupciji, klijentelizmu, krađama i ogromnim menadžerskim plaćama, što ne stvara dobru poslovnu klimu. "Batine ni kod djece ne razvijaju samosvijest", rekao je jedan od njih.

Pročitajte više