Slovenski sindikat protiv smanjenja naknade za bolovanja

Najveća slovenska sindikalna središnjica protivi se zakonskom prijedlogu po kojemu bi poslodavci smanjili naknade koje zaposlenima isplaćuju za vrijeme odsutnosti zbog bolesti.

"Umjesto da se pojača kontrola pravilnosti izostanaka, žele se smanjiti prava radnika, a na to nećemo pristati", izjavio je predsjednik Saveza slobodnih sindikata (ZSSS) na konferenciji za novinare u četvrtak.

Prema vladinim podacima, s prosječno, zbog bolesti izgubljenih, 14 dana na godinu po zaposlenom Slovenija spada među države s najvećim izostankom s posla u Europi, te tako gubi šest posto nacionalnog proizvoda. Poslodavci drže da je velik broj izostanaka s posla neopravdan ili motiviran nezadovoljstvom, a ne zdravstvenim razlozima.

Sindikati pak tvrde da su veliki izostanci posljedica stresa, profesionalnih bolesti i slabog odnosa menadžmenta prema radnicima, od kojih mnogi rade na određeno vrijeme, pa često i bolesni.

Semolič sumnja da je iza predloženih promjena opet "slovački neoliberalistički" model, kako bi se na račun radnika povećala nacionalna konkurentnost i profiti vlasnika, ali i smanjili troškovi državne blagajne koja kompenzira naknade za dane odsutnosti iznad 30 dana.

Prema službenim podacima u Sloveniji svakog dana s posla prosječno izostane 34.000 radnika. Za naknade plaća u vrijeme izostanka državna zdravstvena blagajna na godinu troši 10 posto svojih prihoda ili oko 180 milijuna eura, a nešto više od te svote radnicima na isto ime svake godine isplate poslodavci koji snose troškove bolovanja do trideset dana.

Po sadašnjem zakonu u Sloveniji zaposleni u vrijeme izostanka s posla do 30 dana dobije 80 posto plaće.

"Ne smijemo postati druga Slovačka, gdje naknada za prva tri dana odsutnosti s posla iznosi 25 posto od plaće za tri dana, a za izostanke od 4 do deset dana - 55 posto", rekao je Semolič. On je dodao da su poreznim i drugim reformama u Slovačkoj socijalno najugroženiji postali radnici.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više