Slovenski specijalci pendrecima naguravali aktiviste i novinare

PROSVJEDI zbog uvjeta u kojem žive azilanti održani u subotu pred Centrom za azilante kod Velikog Otoka blizu Postojne završili su prekomjernom uporabom sile postrojbe Specijalne policije Postojna, piše slovenski Dnevnik.

Jedan od aktivista Centra Gašpar Kralj rekao je da su se policajci ponašali kao "banda naoružanih pubertetlija" i pita se kako se takvi ljudi ponašaju prema azilantima, kada prema aktivistima, koji imaju zajamčenu barem osnovnu pravnu zaštitu, reagiraju prekomjernom silom.

Prosvjed je organizirala "Mreža za stalne posjete" takvim centrima, a sudjelovalo je 90-ak slovenskih i europskih aktivista. Svemu su prisustvovali novinari i fotografi slovenskih medija.

Tijekom prosvjeda koji je osiguravala policija aktivisti su tijelima zapriječili ulaz u Centar i otvorili dio ograde objekta.

Nakon toga se pojavila postrojba Specijalne policije Postojne i bez objašnjenja sve prosvjednike i predstavnike medija ugurala u jedan susjedni objekt upotrebljavajući pri tom pendreke. Tada su silom izvukli one koji su oštetili ogradu.

Novinari i fotografi uzalud su pokazivali novinarske iskaznice, a na pitanje policajcima tko im je nadređeni nisu dobili odgovor.

"Policija je reagirala stručno, korektno i zakonito. U danoj su situaciji upotrijebili najblaža prisilna sredstva." - rekao je ravnatelj policije Jože Romšek.

Radio Študent slovenskom je ministru unutarnjih poslova Dragutinu Mateu poslao otvoreno pismo tražeći od njega da ispita okolnosti incidenta u kojem je sila upotrebljena i nad njihovim novinarima.

Ministar unutarnjih poslova o događaju se još nije oglasio, a policija iz Postojne priopćila je da će protiv uhićenih demonstranata biti podignute kaznene prijave, ne spominjući novinare.

V.Š.
Foto:Dnevnik

Pročitajte više