Slovenski tisak o pograničnom incidentu

SLOVENSKI tisak u izdanjima od petka opširno opisuje i komentira pogranični incident do kojega je došlo u srijedu u blizini graničnog prijelaza Plovanija te višesatno uhićenje 12 članova Slovenske pučke stranke (SLS), diplomatske reakcije Zagreba i Ljubljane, reakcije slovenskih stranaka na taj događaj uoči skorih parlamentarnih izbora, a pojavljuju se i prve kritike načina na koji je u vezi sa slučajem reagirala vlada premijera i predsjednika Slovenskih liberalnih demokrata (LDS) Antona Ropa.

Reakcije Ropa i ministra vanjskih poslova Ive Vajgla, te vanjskopolitičku ofenzivu Ljubljane koja je u tijeku mariborski dnevni list "Večer" sažima u naslov: "Potpora samo europskoj Hrvatskoj". Slovenska vlada priopćila je u četvrtak da više neće bezuvjetno podržavati Hrvatsku na njenom putu u EU, navodi list i dodaje da je Rop dao inicijativu Hrvatskoj da se dođe do dogovora o izbjegavanju incidenata, no uz pretpostavku da su zaseoci južno od Dragonje sporno područje. Većina slovenskih političkih stranaka postavila se na stranu vlade i zahtijeva odlučne mjere, navodi list.

"Večer" prenosi i izjavu ministra unutarnjih poslova Rada Bohinca u vezi s najavom slovenske vlade i parlamentarnog odbora za vanjsku politiku da "nadležni organi moraju učiniti sve potrebno za progon počinitelja oduzimanja slobode pred slovenskim pravosudnim organima." Na pitanje "koliko kaznenih prijava će (u vezi s tim slučajem) biti podneseno", Bohinc je izjavio: "Neka se najprije izvedu istražni postupci, o tome će vas obavijestiti policija", prenosi "Večer".

Istodobno, Bohinc je odbio tvrdnje oporbenih stranaka da je slovenska policija u slučaju incidenta morala intervenirati.

"To je pozivanje na konflikt i to je neodgovorno", prenijela je u petak Bohinčevu izjavu i slovenska televizija, koja dodaje da je incident pogoršao odnose između dviju država. Slovenska televizija prenosi i izjave Hide Biščevića i Zlatka Tomčića koji su najavu slovenskog premijera Ropa da Slovenija više neće bezuvjetno podržavati ulazak Slovenije u EU ocijenili neprihvatljivom, te izjavu premijera Sanadera da zbog nje nije zabrinut.

Pozive slovenskih političara da se povuče potpora učlanjenju Hrvatske u EU komentirao je i šef misije EU-a u Ljubljani ambasador Erwan Fouere, naglasivši da je dugoročni cilj Hrvatske i drugih država jugoistočne Europe članstvo u Europskoj uniji, piše Večer. Što brže taj cilj bude ostvaren, bolje će biti i mogućnosti za izbjegavanje takvih incidenata, navodi list. Fouere je Sloveniju i Hrvatsku pozvao na suzdržanost i rekao da je je Europska komisija zbog zadnjeg događaja uznemirena i "očekuje od Hrvatske da će taj događaj pomno istražiti".

Nagađajući o eventualnim reakcijama Europske unije na incident, nakon diplomatske ofenzive slovenske vlade koja tvrdi da je incident uperen i protiv Unije, komentator Branko Maksimovič u listu "Večer" navodi da se "unatoč nesumnjivoj zgroženosti i uznemirenosti zbog policijske brutalnosti, iz izvora u Bruxellesu može se osjetiti i određeni stupanj suzdržanosti" dodajući da je to "sukladno europskoj praksi" te da bi se na tu praksu morala ugledati i slovenska diplomacija. Maksimovič s blagom skepsom procjenjuje obrazloženje vladajućih stranaka da je sastanak vanjskopolitičkog odbora parlamenta o incidentu na Dragonji održan iz zatvorenih vrata kako bi se spriječila "eskalacija", u situaciji kad je do stranačke eskalacije tog pitanja u Sloveniji već došlo.

Ne može se tvrditi da je Slovenska pučka stranka slučajno izabrala Jorasovu kuću za mjesto svoje predizborne agitacije, ali bi tvrdnja da je padanje predsjednika stranke Janeza Podobnika preko bankine bilo "predizborno inscenirani pad" ipak bila pretjerana, ocjenjuje Maksimovič. "Podobnika je grubo gurnuo i srušio na zemlju za sada nepoznati počinitelj, no uz očitu asistenciju uniformiranog hrvatskog policajca. Tko je to bio - to će otkriti postupak pred slovenskim istražnim organima koji je pokrenula slovenska vlada", navodi komentator.

"Večer" kao i središnji slovenski dnevni list - ljubljansko "Delo" - donosi i blok priloga o incidentima na granici iz proteklih godina i priloge kojima se potkrepljuje tumačenje kako je za incidentna stanja odgovorna situacija u kojoj među državama ne postoji međudržavni sporazum o granici, odnosno to što Hrvatska nije prihvatila parafirani sporazum Drnovšek-Račan.

Ljubljansko "Delo" uz to na prvoj stranici donosi i kritički komentar odgovornog urednika Darjana Košira u kojemu se kritički osvrće i na način kako je na incident reagirao premijer Anton Rop.

"Od premijera Antona Ropa očekivalo bi se više promišljenosti i državničkog ponašanja. Možda je htio pokazati odlučnost, a zapravo se je ponašao kao vođa vladajuće stranke u predizbornoj panici. Da ne bi izgledalo da je previše popustljiv po pitanju nacionalnih interesa, zbog čega ga je kritizirala opozicija, u izborne je svrhe instrumentalizirao državu", piše u komentaru Košir.

Vodeći slovenski list također na prvoj stranici iznosi ocjene direktora nekoliko vodećih poduzeća da zaoštravanje odnosa s Hrvatskom ne koristi gospodarskoj suradnji, ali i optimističke procjene da će se stanje smiriti i neće izazvati smanjenje prodaje slovenskih roba u Hrvatskoj.



Pročitajte više