Slovenski tisak: Tko će pobijediti na izborima?

SLOVENSKI elektronski i tiskani mediji tjedan dana prije parlamentarnih izbora najavljuju da je njihov ishod vrlo neizvjestan, a izvješćuju i o najnovijim skupovima i medijskim nastupima stranačkih prvaka pred biračima.

Kako u nedjelju već u velikom naslovu ističe ljubljansko "Delo", glavno je pitanje u sadašnjem trenutku koje pokazuju predizborne ankete: "Tko će biti pobjednik - LDS ili SDS".

Liberalni demokrati (LDS) sadašnjeg premijera Ropa, naime, po nekim anketama imaju malu prednost pred Janšinom Demokratskom strankom (SDS), dok neke govore da je Janšina stranka izjednačena s premijerovom te da nastavlja trend uspona.

Janša je u nedjelju na predizbornom skupu desne krovne organizacije Zbora za Republiku izjavio kako još ništa nije odlučeno i pozvao oporbene čelnike, među kojima je odnedavno i predsjednik Pučke stranke (SKLS) Janez Podobnik, na jedinstvo, a biračko tijelo na promjene kako bi se smijenila Ropova vlada za koju tvrde da je dopustila razvoj klijentelizma i korupcije.

S druge strane, izvješćuju slovenski mediji, premijer Rop izjavio je na sastanku svoje stranke kako je uvjeren u pobjedu jer ulaze u izbore s najboljim kandidatima koje su u vladu uveli nakon rekonstrukcije vlade i odlaska Podobnikove stranke iz sadašnje vladine koalicije.

Slovenski tisak posebno ističe i poziv bivšeg predsjednika države Milana Kučana glasačima da poklone povjerenje sadašnjoj vladi koja je, kako tvrdi, u cjelini gledano, dobro izvršila svoju zadaću.

"Delo" navodi i izjavu predsjednika Europskih socijalista (PES) Poula Nyrupa Rasmussena koji je u subotu u Ljubljani podržao Pahorovu Udruženu listu socijalnih demokrata (ZLSD) koja sudjeluje u sadašnjoj Ropovoj vladi.

On je, kako se navodi, pozvao slovenske birače da se ne obaziru na one "koji obećavaju raj na zemlji", nego na izborima vjeruju u one koji mogu pokazati konkretne rezultate na osnovi svog rada.

"Slovenija je mlada država i u vrlo dobroj kondiciji", izjavio je za sutrašnji broj tjednika "Mladina" premijer i šef liberala Anton Rop, odbijajući tvrdnje čelnika opozicije da njegova vlada nije osigurala ekonomski rast te da je potrebno "novo usmjerenje".

"Naš najveći test bio je ulazak u EU, a obavili smo ga uspješno, inflacija je najniža otkada postojimo kao samostalna država, najmanji je registrirani broj nezaposlenih", rekao je Rop, ali i priznao da se stvari više ne mogu odvijati "po inerciji" nego je potrebno osigurati nove elemente razvitka za što, kako je ustvrdio, njegova stranka ima uspješan program.

Posve drugo u istom tjedniku tvrdi Andrej Bajuk, kratkotrajni slovenski premijer u drugoj polovici 2000. godine i sadašnji glavni koalicijski saveznik Ropova izazivača Janeza Janše. "Slovenija je pacijent s ozbiljnim zdravstvenim teškoćama koje mogu nepopravljivo narušiti njezino zdravlje", rekao je Bajuk koji vodi stranku Nova Slovenija (N.Si) za tjednik "Mladina".

Bajuk je Ropovoj stranci koja je u zadnjih 12 godina vodila sve koalicijske vlade, zamjerio ekonomsku stagnaciju, a ponajprije to što nije uspjela oblikovati politiku privlačenja stranih investicija.

"Strane neposredne investicije greenfield tipa takoreći ne postoje, a država se u međuvremenu toliko zadužila da to ugrožava našu makroekonomsku stabilnost", ustvrdio je Bajuk.

On je ponovio ocjenu kako je Ropova stranka kriva za zatvorenost, klijentelizam i korupciju.

"Za budućnost ovog naroda i države najopasnije su posljedice koje će iz toga proisteći u budućnosti, a jednako tako i pogrešna politika vlade na području socijalne i demografske politike zbog čega imamo jednu od najnižih stopa nataliteta u cijeloj Europi", rekao je Bajuk.

Pročitajte više