Slovenski vojnici se povlače sa Svete Gere?

SLOVENSKI ministar obrane Anton Grizold u ponedjeljak je najavio da bi uskoro moglo doći do povlačenja pripadnika slovenske vojske iz objekta nekadašnje JNA na Svetoj Geri.

To je pitanje u Sloveniji aktualizirano nakon nastupa bivšeg predsjednika Milana Kučana koji je u nedjelju u intervjuu na HTV-u, u emisiji "Nedjeljom u dva" rekao da on osobno još nema odgovora na pitanje što tamo radi slovenska vojska, osobito u svjetlu činjenice da Slovenija kroz par mjeseci ulazi u Europsku uniju i NATO.

"U tom pogledu je Kučanovo razmišljanje doista aktualno i uvjeren sam da ćemo naći odgovor u najkraće vrijeme", izjavio je u ponedjeljak za slovenski radio ministar obrane Anton Grizold, dodajući da je to ipak nije samo stvar ministarstva obrane nego vlade i parlamenta.

U Ljubljani uz to dodaju kako je riječ o pitanju koje se politički povezivalo s problemom granice na moru, te činjenici da granični sporazum još nije sklopljen, pa su slovenski vojnici svih ovih godina ostali u manjem objektu koji je nekadašnjoj JNA služio kao komunikacijski centar, a koji se po katastarskim podacima nalazi s hrvatske strane granice.

Sveta Gera, koju Slovenci zovu Trdinov vrh po svom književniku Janezu Trdini, u međuvremenu je postala i stvar psihološko-političke mobilizacije, slično kao i Piranski zaljev koji Hrvati zovu Savudrijskom valom.

Kučanov nastup u Stankovićevoj emisiji imao je u slovenskim medijima velik odjek, posebno Kučanove tvrdnje kako je u njegovim neformalnim razgovorima s predsjednikom Tuđmanom bilo riječi i o mogućnosti da bivši slovenski predsjednik Savudriju uzme u najam, dok su odgovori o pitanjima devizne štednje prošli vrlo nezapaženo.

Pročitajte više