Slovenskim šumama zbog potkornjaka prijete velike štete

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

SLOVENSKIM šumama, osobito onima pod smrekom, ove godine prijete velike, neki tvrde i katastrofalne, štete zbog napada potkornjaka, čijem širenju doprinose i sušna ljeta, osobito toplotni valovi.

Državni zavod za šumarstvo objavio je da je do sredine ove godine odredio sječu 470.000 četvornih metara drvne mase u šumama koje je napao potkornjak te da je napad tog štetnika najizrazitiji u sjeverozapadnim i središnjim dijelovima zemlje.

Prijašnjih je godina zbog šteta nastalih na drveću zbog potkornjaka znalo biti određeno i do 3 milijuna kubika prisilne sječe oštećenih  stabala, a ove godine se očekuje nešto manji razmjer šteta iako će se površine zahvaćene djelovanjem ovog štetnika povećavati. 

Šteta će se tek utvrđivati

Predstoji još utvrđivanje štete koja će nastati u ljetnim mjesecima, kad širenju bolesti, po tvrdnjama stručnjaka pogoduju velike vrućine, a osobito promjene temperature uslijed toplotnih valova koji smanjuju otpornost stabala na zarazu.

Do sada određena sječa napadnutog drveća odnosi se uglavnom na štetu koja je nastala lanjske jeseni i početkom proljeća ove godine, navode slovenski mediji.

Unatoč velikom smanjenju kapaciteta drvoprerađivačke industrije nakon 90-ih godina prošlog stoljeća, Slovenci šume smatraju jednim glavnih prirodnih resursa.

Procjenjuje se da je 60 posto ukupne površine države pod šumom, što Sloveniju čini četvrtom najpošumljenijom državom u Europi, kad se gleda odnos šuma prema ukupnoj površini, u čemu je ona odmah iza Švedske, Finske i Estonije.

Pročitajte više