Slovensko MVP: Rupel nije pristao na arbitražu

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je, reagirajući na jedan komentar u ljubljanskom "Delu", ustvrdilo da ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel nije pristao na arbitražu o granici s Hrvatskom prilikom svog lanjskog susreta s Miomirom Žužulom.

"Ministar Rupel nije pristao ni na kakvu arbitražu nego je u vrijeme prijašnje vlade tvrdio da se Slovenija ne boji arbitraže. To je i danas službena politika vlade. Slovenija nema pregovaračkih polazišta za sporazum o granici jer su parafiranjem sporazuma Drnovšek-Račan pregovori završeni", navodi se u priopćenju za javnost i dodaje da "za sada" o novim pregovorima nema odluke niti osnove da do njih dođe.

"Delo" je u četvrtak u komentaru o slovensko-hrvatskim odnosima navelo da je slovenskoj pregovaračkoj poziciji štetilo prijateljstvo Miomira Žužula i Dimitrija Rupela i da je Rupel pristajanjem na arbitražu "skoro srušio" pregovaračku poziciju Slovenije.

Kako u vezi s tim navodi priopćenje slovenskog ministarstva vanjskih poslova, prijateljstvo Rupela i Žužula dovelo je do bolje atmosfere u bilateralnim odnosima iako pozicije oko sporazuma o granici nisu promijenjene ni na jednoj ni na drugoj strani.

Pročitajte više