Slovensko svećenstvo i političari o Ivanu Pavlu II.

IVAN PAVAO II. bio je velik papa i glasnik mira, a presudno je utjecao i na međunarodno priznanje naše države, ističe se u prvim reakcijama na smrt Ivana Pavla II. u Sloveniji.

"Njegova smrt nas žalosti, ali smo zahvalni Božjoj Providnosti jer je vodio Crkvu u odlučujućim godinama prošlog stoljeća", navela je u izjavi za javnost Slovenska biskupska konferencija. Slovenski biskupi istaknuli su da je Ivan Pavao II bio "jedan od najvećih papa u povijesti Crkve, te podsjetili na njegove zasluge u međunarodnom priznanju Slovenije koju je kao samostalnu državu dvaput službeno posjetio, pokazujući "očinsku naklonost prema slovenskom narodu i crkvi".

Slovenska vlada u izjavi za javnost navela je da će papa ostati u sjećanju kao "glasnik slobode i prijatelj Slovenije" i da ostaje trajna zahvalnost njegovoj velikoj naklonjenosti Slovencima "u vrijeme osamostaljivanja i traženja međunarodnog priznanja".

Papa je, ističe slovenska vlada, bio veliki čovjek, uvijek na strani slabih, "hrabar navjestitelj demokratskih promjena u Europi" i onaj koji je doprinio prevladavanju podjela u Europi. "Današnja ujedinjena Europa duguje mu zahvalnost i trajno sjećanje", priopćeno je iz kabineta slovenskog premijera Janeza Janše.

"Posebno smo zahvalni za njegovu hrabrost u priznavanju samostalne Slovenije i za beatifikaciju prvog slovenskog blaženika, biskupa Antona Martina Slomšeka", izjavio je slovenski ministar financija Andrej Bajuk.

S minutom šutnje papi Ivanu Pavlu II. odali su počast i delegati Udružene liste socijalnih demokrata koju je vijest o njegovoj smrti zatekla u subotu na stranačkom kongresu. Stranka koja je nasljednica nekadašnjeg slovenskog saveza komunista upravo je u nedjelju, nekoliko sati pred papinu smrt promijenila svoj dosadašnji naziv u novi - Socijalni demokrati.

Predsjendik stranke i zastupnik u Europskom parlamentu Borut Pahor izjavio je da je umrli papa Ivan Pavao II bio čovjek koji je podržao samostalnost i nezavisnost Slovenije, te ju dvaput posjetio.

Žalost zbog papine smrti izrazio je i ministar vanjskih poslova i predsjedavajući OESS-a Dimitrij Rupel.

U njegovo vrijeme i s njegovom pomoći došlo je do oslobađanja i osamostaljenja Slovenije, podsjetio je Rupel u izjavi.

"Za njim ostaje velika praznina. Papa je bio gorući branitelj slobode, solidarnosti, pravednosti i mira među ljudima i narodima", ocijenio je Rupel, podsjetivši i na papina stalna nastojanja za poštovanje ljudskih prava i čovjekova dostojanstva o čemu je govorio prilikom susreta s političarima, vjernicima i u govorima koje je imao prilikom svojih brojnih putovanja po svijetu.

Pročitajte više