Slučaj Aničić: Dokumentacija nađena nakon deset godina optužila ginekologe splitskog KBC-a

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu povuklo je nove korake nakon iznenadnog otkrića bolničke dokumentacije o trudnoći Dijane Aničić, koja je u ljeto 1998. godine u splitskom KBC-u rodila mrtvog sina, dok je njegov blizanac Duje rođen s teškim invaliditetom.

Papira nije bilo punih 10 godina, a onda su ih iznenada pronašli, i to nakon što je podignuta optužnica protiv četvorice ginekologa splitskog KBC-a te dvoje liječnika koji su pratili trudnoću Dijane Aničić.

CTG nalaz otkrio pravu istinu

Među ostalom dokumentacijom našao se i CTG nalaz s dva otkucaja srca, što bi trebalo značiti da su oba djeteta Dijane Aničić u trenutku dolaska u bolnicu bila - živa! Takav nalaz u potpunosti je oslobodio odgovornosti liječnike primarne zaštite dr. Anu Deković i dr. Borisa Grzunova, koje je Državno odvjetništvo lani prije pronalaska dokumentacije optužilo za težu kvalifikaciju i smrt djeteta. To djelo kažnjava se zatvorom do 8 godina pa se suđenje liječnicima koji su pratili trudnoću činilo izglednim.

U sasvim drugom položaju bili su ginekolozi KBC-a Split. Pročelnik Katedre za ginekologiju i porodništvo splitskog Medicinskog fakulteta dr. Tomislav Strinić te njegove kolege dr. Deni Karelović, dr. Boris Delić i dr. Teo Budimir. Njih su, naime, optužili za teški invaliditet preživjelog blizanca, što  zakon sankcionira kaznom do pet godina zatvora. Optužnica je dignuta tek četiri mjeseca prije zastare pa se činilo kao da će Strinić i ostali proći bez posljedica. Tada se međutim pronašla dokumentacija koja je situaciju potpuno izmijenila.

Naloženo je da Medicinski fakultet u Zagrebu vještači nove nalaze, a Državno odvjetništvo pozabavilo se i istragom oko nestale dokumentacije. Na koncu su zaključili da su papiri slučajno zagubljeni pa oko toga neće biti postupka. 

Zastara kaznenog progona tek od punoljetnosti oštećenog djeteta

Protiv četvero ginekologa postupak je obustavljen, a Općinskom sudu u Trogiru podnijet je optužni prijedlog protiv dr. Strinića i dr. Delića, i to za teški invaliditet Duje Aničića. Detalj oko zastare, koja je nastupila u ljeto 2008. godine, tužitelji planiraju riješiti odredbom prema kojoj zastara kaznenog progona za djela na štetu maloljetnika teče tek od njihove punoljetnosti. Hoće li sud biti istog mišljenja ostaje vidjeti. Slučaj je završio u Trogiru zato jer je kćer dr. Strinića sutkinja Općinskog suda u Splitu. 

Državno odvjetništvo nije međutim odlučilo (još) podignuti optužnicu za smrt Dujinog blizanca, već je zbog novih okolnosti i dokaza Županijskom sudu upućen zahtjev za obnovom postupka protiv dr. Strinića i dr. Delića, budući da je postupak za to djelo obustavljen tijekom istrage.

Pročitajte više