Slučaj Jančić: Jučer konkurirao za ravnatelja HRT-a, danas ne može ući na Prisavlje

KOORDINATOR, urednik Hrvatske uživo i bivši pretendent na mjesto ravnatelja HRT-a Veljko Jančić od danas bez najave više ne može ući u zgradu Hrvatske radiotelevizije. Iako Jančiću još nije niti uručen njegov otkaz, iskaznica za ulazak na HRT ekspresno mu je poništena, a za svaki svoj eventualni novi dolazak u tu kuću morao bi se najaviti, kao svaki obični građanin, uz obrazloženje zbog čega dolazi.

"Istina je. Bez posebne dozvole više ne mogu ući na HRT", kazao nam je Jančić kojeg sada posebno muče već započeti poslovi koje u najmanju ruku mora prepustiti nekom drugom. "Neke sam poslove dogovarao unaprijed i sada ih moram prenijeti na nekog drugog, radi se o dogovorima za emisiju za čitav mjesec", kaže Jančić i podsjeća kako mu otkaz još nije niti uručen. "U odluci o otkazu stoji i da imam otkazni rok od 22 dana te da s radom prestajem odmah, što je protuzakonito i protupravno", upozorava Jančić i dodaje kako bi i tijekom otkaznog roka morao imati pravo na rad ukoliko se s poslodavcem ne dogovori drugačije.

> "Prijeki sud HRT-a": Sramotni otkazi i "kafkijanski proces" Veljka Jančića

> "Urednika HTV-a kažnjava se ilegalno i zlonamjerno"

Otkaz Veljka Jančića nije u skladu sa zakonskim odredbama

"Koliko znam, kolega nije niti primio odluku o otkazu, a slijedom toga ne može se niti provesti sve ono što u otkazu stoji", kazala je za Index Gabrijela Galić, predsjednica SNH. Galić drži da u slučaju otkaza Veljku Jančiću procedura nije poštovana i sve ono što je slijedom toga napravljeno, nije u skladu sa zakonskim odredbama. "Ako netko ima otkazni rok, onda je normalno da se taj otkazni rok i odradi. Drugačiji scenarij moguć je jedino ukoliko se zaposlenik s poslodavcem dogovori drugačije", objašnjava Galić.

Predsjednica sindikata podsjetila je i kako je nezakonitost napravljena već u postupku donošenja odluke o otkazu. Naime, pozitivno mišljenje o otkazu Veljku Jančiću dala je Koordinacija sindikata iako se radi o tijelu koje takvu odluku ne može donijeti jer ne predstavlja radničko vijeće. Koordinacija je, dodajmo, pozitivno mišljenje o otkazu dala u roku od 24 sata mada se podružnica sindikata novinara, jedina koja ima pravo dati važeće mišljenje na tu temu, istom usprotivila. Galić podsjeća i na činjenicu da će Jančić tužiti Hrvatsku radioteleviziju: "I prema svim našim dosadašnjim iskustvima, on će tu tužbu dobiti", dodaje.

HRT: Jančiću ulazak nije zabranjen, već mu je ukinuta iskaznica

Glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić kaže, pak, kako Jančiću nije zabranjen ulazak u zgradu, već mu je ukinuta iskaznica. "Za svaki od ulazaka u zgradu HRT-a Jančić će se morati najaviti", kazao je Družijanić dodajući kako je Jančić i danas bio u zgradi gdje je razgovarao s pravnom službom.

Podsjetimo, uoči uskrsnih praznika po kratkom je postupku donesena odluka o otkazu Veljku Jančiću. Tereti ga se da je ostvario 920 kuna protupravne imovinske koristi preko nepravilnih putnih naloga, za isplatu honorara za 27 osoba bez ugovora o narudžbi autorskog djela, kao i za kupovinu gotovih reportaža za Hrvatsku uživo. Mnogi drže da se u slučaju Jančić aktualno v.d. ravnateljstvo HRT-a rješava konkurencije jer je Jančić kao kandidat za glavnog ravnatelja HRT-a na prethodnom natječaju imao najviše izgleda za dobivanje najvećeg broja glasova vijećnika. Sporno je, također, i to što ni na jednom od navedenih putnih naloga za koje ga se tereti ne stoji potpis Veljka Jančića.

Bez relevantnih dokaza

Znakovito je i na koji način i kojom brzinom se aktualno v.d. ravnateljstvo odlučilo obračunati s Jančićem i postavlja se pitanje zašto su pribjegli tako drastičnim koracima. Ako imamo na umu da među vijećnicima Programskog vijeća i dalje sjedi, dapače, donosi odluke Siniša Grigić, čovjek protiv kojeg je Državno odvjetništvo podnijelo istražni zahtjev zbog Otoka znanja, onda time razmjeri slučaja Jančić dodatno dobivaju na težini. Ravnateljstvo zapravo nije iznijelo nijedan relevantan dokaz protiv Veljka Jančića.

"Ovaj put nećemo pognuti glave"

S druge strane, na HRT-u se situacija sve više kuha. Od kolega s Prisavlja se može čuti kako ih slučaj Veljka Jančića podsjeća sve više na 1991. godinu, kada su mnogi kolege ostajali pred vratima "državne dalekovidnice" sa zabranama ulaska. "Ovaj put nećemo pognuti glave", poručuju ravnateljstvu HRT-a. Već sutra po pitanju otkaza Veljku Jančiću sastat će se ogranak HND-a i izvršni odbor sindikata novinara HTV-a. Redakcija Hrvatske uživo također je najavila akcije solidarnosti ukoliko se i dalje bude uskraćivalo Veljku Jančiću njegovo pravo na rad i otkazni rok, dok je sam Veljko Jančić uputio službeni zahtjev ravnateljstvu HRT-a da želi radno provesti otkazni rok.

Pročitajte više