Slučaj Kalmeta jasno dokazuje da nam Plenković priča bajke

Foto: FAH, Index

PROTIV zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete USKOK je ovih dana potvrdio optužnicu kojom ga se tereti da je s ekipom iz Ministarstva prometa, HC-a i HAC-a izvukao i podijelio 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura namijenjenih za održavanje i izgradnju cesta. Teške su to optužbe, zbog kojih bi u državi visoke političke kulture, optuženi odmah pao sa svih političkih dužnosti. Ali, u Hrvatskoj prevladava niska politička kulture i unatoč optužnici USKOK-a, Kalmeta ostaje i gradonačelnik i šef županijskog HDZ-a. Zašto? Zato jer je tako odlučio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Pitali su novinari predsjednika HDZ-a i hrvatske Vlade Andreja Plenkovića treba li Kalmeta, nakon potvrđene USKOK-ove optužnice, otići s dužnosti šefa županijskog HDZ-a i ima li podršku stranke za ponovno kandidiranje za gradonačelnika Zadra. Umjesto da odmah pozove Kalmetu da podnese ostavke na sve dužnosti, Plenković se pozvao na presumpciju nevinosti.

Za Kalmetu važi presumpcija nevinosti, za Karamarka ne važi

'U hrvatskom kaznenom pravu kao i u drugima postoji institut presumpcije nevinosti. Razgovarat ćemo o novoj situaciji, bilo je i drugih slučajeva koji su kasnije završili oslobađajućim presudama. Pristupit ćemo tome vrlo oprezno i racionalno', odgovorio je Plenković novinarima.

Kako to da Plenković i njegov HDZ institut presumpcije nevinosti spremno primjenjuju na Božidara Kalmetu, kojega USKOK istražuje od studenog 2013. godine, a taj institut nije važio u slučaju bivšeg predsjednika Tomislava Karamarka? 

Da se u Karamarkovom slučaju vodilo računa o tom institutu presumpcije nevinosti, Andrej Plenković ne bi sad bio predsjednik HDZ-a.

Podsjetimo, Karamarko je s dužnosti predsjednika odstupio nakon teških javnih sumnjičenja da je trgovao nacionalnim interesima u slučaju Ina-MOL. Nije bilo istrage USKOK-a, nije bilo optužnice, ali on je svejedno morao otići, a Andrej Plenković uskočio je u ispražnjenu fotelju šefa HDZ-a predstavivši se kao spasitelj te stranke, pa i Hrvatske.

Pravi je trenutak i da podsjetimo kako je Plenkovićev prethodnik Karamarko onomad Kalmeti poručio da će morati podnijeti ostavke na sve dužnosti, ako USKOK protiv njega podigne optužnicu. I on se pozvao na presumpciju nevinosti, ali potvrđivanje optužnice bilo bi mu sasvim dovoljno za Kalmetin pad s visokih političkih dužnosti, dok mu se ne dokaže nevinost.

Novo lice HDZ-a

"Ja nikad ne presuđujem prije nego sudovi donesu pravorijek. No, ako se protiv Kalmete podigne optužnica, od Kalmete se očekuje da podnese ostavku na sve funkcije u stranci", tako je govorilo staro lice HDZ-a Tomislav Karamarko prije godinu dana.

Andrej Plenković predstavlja navodno novo lice HDZ-a. To bi bio kao neki HDZ koji njeguje nultu toleranciju na korupciju i otuđivanje novca poreznih obveznika, nultu toleranciju na udruživanje radi otimanja novca iz državnih tvrtki. Slučaj Kalmeta pokazuje da je mantra o novom licu HDZ-a tek bajka za naivne koji nikako da shvate da nulta tolerancija na korupciju i isisavanje love iz državnih izvora za članove HDZ-a i ostale stanovnike ove države ne znači isto.

Ako nemate člansku iskaznicu HDZ-a, onda se vaše malverzacije neće tolerirati. Ako imate člansku iskaznicu, a jedna od najvažnijih represivnih državnih institucija - USKOK vas optužuje da ste se udružili kako bi oteli milijune iz državnih tvrtki, onda ćete uživati zaštitu s najviših stranačkih i državnih položaja i do daljnjega biti sigurni na svim svojim političkim funkcijama.

Tako to ide već 25 godina i poruka Andreja Plenkovića upućena javnosti i stranačkim drugovima, nakon pravomoćne optužnice protiv Božidara Kalmete, samo potvrđuje da HDZ može i na traci mijenjati predsjednike, ali svoju vučju ćud promijeniti neće nikada.  

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više