Slučaj koji je lani šokirao Španjolsku nije silovanje, sud je donio novu odluku

Foto: Epa

ŠPANJOLSKU je prošle godine šokirao slučaj u kojem je petero muškaraca bilo optuženo samo za spolno zlostavljanje, a ne za silovanje djevojke, mada su je grupno silovali tijekom festivala u Pamploni.

Zbog blaže presude, pojedinačno su osuđeni na kaznu od devet godina zatvora.

Odvjetnik žrtve žalio se višoj instanci suda kako bi se odbacila takva presuda i dodijelila stroža kazna, no kontroverznu odluku španjolskog suda podržali su i viši suci, javlja BBC.

Suci su tako potvrdili prvotnu odluku i odbacili žalbu te slučaj sada mora ići dalje na španjolski Vrhovni sud.

Snimili silovanje

Podsjetimo, nekoliko desetaka tisuća ljudi prosvjedovalo je ove godine u Pamploni na sjeveru Španjolske nakon sudske presude petorici muškaraca koji nisu bili osuđeni za silovanje djevojke, nego za spolno zlostavljanje.

Petorica muškaraca u dobi od 27 do 29 godina osuđena su na kaznu od devet godina zatvora svaki zbog spolnog zlostavljanja 18-godišnje djevojke tijekom festivala u Pamploni koji se održao u ljeto 2016. godine.

Muškarci su snimili silovanje i hvalili se time na WhatsAppu, a djevojka se tijekom suđenja morala braniti što je bila pasivna. Odvjetnici optuženika tvrdili su kako je djevojka pristala na spolni odnos jer je bila pod utjecajem alkohola i jer na snimci nikada nije rekla "ne".

Muškarci, ali i cijeli slučaj, javnosti je postao poznat pod nazivom La manada (vučji čopor).

Manja kazna

Zakonska kazna za zločin silovanja stroža je od kazne za seksualno zlostavljanje. Onome tko je počinio silovanje sud može odrediti zatvorsku kaznu do 15 godina.

“Nismo zadovoljni“, rekao je odvjetnik žrtve nakon što je žalba odbačena.

Dvoje od petero sudaca smatralo je kako se vršilo “kontinuirano seksualno zlostavljanje“ i da optuženici zaslužuju zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina, no ostalo troje sudaca se nije s njima slagalo te je žalba odbačena većinskom odlukom.

Pročitajte više