Slučaj Koranski most: Hrastov oslobođen optužbi

MIHAJLO HRASTOV, u trećem je, ponovljenom suđenju na Županijskom sudu u Karlovcu oslobođen optužbi za ubojstvo 13 i ranjavanje dvojice neprijateljskih vojnika u rujnu ´91. na Koranskom mostu u Karlovcu, javlja Radio Mrežnica.

Proces u kojemu se 15 godina sudilo Hratsovu, okončan je uz pljesak, koji se prolomio sudnicom nakon što je sudac Marijan Janjac pročitao presudu.

Kako je sudac Marijan Janjac kazao u obrazloženju presude, u dokaznom postupku utvrđeno je da su u vrijeme događaja na Koranskome mostu u Karlovcu bile na snazi uzbune zračne i opće opasnosti, da je grad bio granatiran, a u samom su gradu pucali neprijateljski snajperisti.

Tijekom dokaznog postupka za grupu neprijateljskih vojnika koji su bili zarobljeni na Koranskome mostu, nije dokazana njihova bezuvjetna predaja, a zbog te činjenice ni po međunarodnom ratnom pravu nemaju status ratnih zarobljenika. Sudac Janjac je rekao da je okrivljenik u tim okolnostima postupio u nužnoj obrani.

Županijska državna odvjetnica Ljubica Fiškuš Šumonja najavila je žalbu na presudu, kazavši kako u obrazloženju iste ima elemenata za pokretanje žalbe.

Bivši specijalac Hrastov u prethodna dva suđenja također je oslobođen optužbi. Iako se na prethodnoj raspravi 6. ožujka očekivalo da će biti donesena presuda, Županijsko državno odvjetništvo izmijenilo je optužnicu.

U optužnicu je, naime, dodan i Svetozar Šarac, koji je o događajima na mostu svjedočio u svibnju prošle godine. Do sada se smatralo da je teške ozljede zadobio od granata, a ne od pucnja iz Hrastova mitraljeza. Iz optužnice je također izbrisan dio koji se odnosi na likvidaciju rezervista, odnosno dio koji se odnosio na upotrebu pištolja koja, prema riječima državne odvjetnice Ljubice Fikuš Šumonja, ne može biti dokazana.

U proteklih 13 i pol godina Hrastovu se već sudilo dva puta. Oba je puta bio oslobođen, ali je Vrhovni sud presude ukinuo.

Foto: Radio Mrežnica

Pročitajte više