Slučaj Polančec: Zoran Marković ne ide u pritvor, Uskok će se žaliti



UHIĆENI odvjetnik Zoran Marković, za razliku od Polančeca, ostaje na slobodi, rekao je to njegov odvjetnik novinarima ispred suda gdje su Markovića dočekale supruga i kći.

"Nema razloga za njegovo zadržavanje u pritvoru. Sud je prihvatio našu argumentaciju", izjavio je medijima branitelj Rajko Čogurić, dodajući kako je ovo prvi put da je netko pušten u ovoj fazi postupka. "Ovo je nova praksa u kaznenom postupku", rekao je. Glasnogovornik Uskoka Vuk Đuričić rekao nam je da će se Uskok žaliti na ovakvu odluku istražnog suca i tražiti pritvor i za Markovića.

Marković, bivši direktor tvrtke Fima Amija na Malti, vjenčani je kum s ministrom pravosuđa Ivanom Šimonovićem, što cijelom slučaju daje novu notu. Šimonović je pak jasno rekao da njegov odnos s Markovićem ne igra nikakvu ulogu,

Marković je jučer uhićen zajedno s bivšim predsjednikom Vlade Damirom Polančecom. Smatra se da je odigrao jednu od ključnih uloga u aferi Spice, čiji je konačni cilj bilo preuzimanje kontrole nad koprivničkom prehrambenom kompanijom.


Polančec je osumnjičen za zloporabu položaja i ovlasti, zajedno s bivšim čelnicima Podravke Zdravkom Šestakom i Josipom Pavlovićem. Predbacuje im se da su oštetili Podravku za oko 75 milijuna kuna.

Šestaka, koji je jedini ostao u pritvoru, sada sumnjiče i za zlouporabu oko pravnog savjetovanja Podravke. Policija vjeruje da ga je na tu zlouporabu poticao upravo Marković, bivši direktor famozne kompanije Fima Ami na Malti. Na tu kompaniju Fima je prenijela paket od 10,6 posto dionica Podravke, a te su dionice navodno trebale biti jezičac na vagi pri neprijateljskom preuzimanju tvrtke.

Fima Ami se pojavila u medijima u sklopu navoda o povezanosti zloglasnog tajkuna Miroslava Kutle i Fima grupe. Navedeno je da bi Kutle, preko nekoliko kompanija, mogao biti pravi vlasnik Fima grupe, i kao takav jedan od ključnih igrača u pokušaju preuzimanja Podravke.

Pročitajte više