Slučaj Primorac i Pravila Posla

INFORMACIJA o stopiranju tiska novog broja Arene zbog spornog teksta o ministru Primorcu, koji je navodno zlostavljao nekadašnju djevojku, poslužila je kao povod za otvoreni rat između novinskih izdavača, koji se jučer i danas vodi na stranicama Večernjeg, Novog i Jutarnjeg lista.

Novi i Večernji list jučer su objavili nagađanja prema kojima je sam predsjednik Uprave Europa Press Holdinga Ninoslav Pavić nakon intervencije iz Vlade naložio da se tiskanje zaustavi.

Novi list tako je stopiranje Arene s problematičnim tekstom nazvao "drakonskom intervencijom HDZ-ove vlade ili samostalnom akcijom suvlasnika EPH na uređivačku politiku medija i novinarski sadržaj".

Iako je Večernji list uz Pavićevu ulogu u čitavoj priči stavio veliki upitnik, Jutarnji je odlučio uzvratiti oštro.

Središnji komentar novog izdanja Jutarnjeg lista zauzeo je obračun Pavića s konkurentskim izdavačima, koji kroz usta Davora Butkovića konkurentima drži lekcije o "pravilima posla", likujući pritom zbog kupnje Slobodne, u čemu je EPH, tipka Butković, pobijedio Večernji i Novi list.

Butković iz Pavićeva trbuha zbori kako "ovdje nije riječ ni o kakvoj cenzuri, nego o sprečavanju objavljivanja neprovjerene i nedokazane priče."

Još bismo i pokušali objašnjenju povjerovati kad ne bi bila činjenica da Pavićevoj kući, odnosno Paviću samom, ovo nije prvi slučaj zaustavljanja priče po nalogu "odozgora" ili "sa strane", kao i da je upravo Pavićeva kuća učestali autor priča i naslova, za koje su pridjevi "neprovjereni" i "nedokazani" besramno laskanje.

Primjera "neprovjerenih i nedokazanih" informacija u režiji Jutarnjeg može se pronaći na desetke.

Jedna ne neprovjerena, već očigledno lažna informacija koju je Pavićeva kuća objavila, opekla je nedavno i ovaj portal. "Index.hr objavio ukradenu snimku..." - kočoperilo se ne tako davno s naslovnice Jutarnjeg.

Usprkos činjenici da je primjera bilo i daleko strašnijih, poput objave fotografije pogrešno osumnjičenog za silovanje, Jutarnji ne nalazi problematičnim tekst u kojem se obračunava s konkurentima nasloviti s "Pravila posla: što se smije, a što se ne smije objavljivati".

Iako, ako netko "pravila posla" zna, zna ih Pavić. Pavić isto tako vjerojatno bolje od nas zna "što se smije, a što se ne smije objavljivati".

Pavić zna "pravila posla". Pavić zna i može nas podučiti "što se smije, a što se ne smije objavljivati" jer kako bi drugačije preživio dvije hrvatske vlasti: pod prvom je stvorio, a pod drugom povećao utjecaj i bogatstvo. Poznavanje "pravila posla" pomoglo mu je i da preživi dvije medijske afere u kojima je sam bio glavni akter.

Pavić nas očigledno ima čemu poučiti, ali kvaka je u tome što pravila Pavićevog posla s novinarstvom već dugo nemaju veze. 

***

Što se Slučaja "Primorac" tiče, sapunica ovdje tek počinje. Priča o Primorčevoj naravi ženobatinaša, kao i nagađanja o Pavićevoj cenzorskoj intervenciji, kako doznajemo, već će danas dobiti nastavak.

Matija Babić

Pročitajte više