Slučaj Strugar: Završeno protuispitivanje člana ECMM-a

KRAJ protuispitivanja Adriena Paula Stringera, člana Promatračke misije Europske zajednice (ECMM) na dubrovačkom području, obilježilo je u petak nastavak suđenja umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru, optuženom za kršenje prava i običaja rata tijekom napada na Dubrovnik.

Radi se o četvrtom danu suđenja Strugaru pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY) koji ga je po devet točaka optužio za kršenje ratnog prava i običaja, ubojstva, okrutne postupke, napade na civile, razaranje vjerskih i kulturnih objekata, te povijesnih spomenika na području Dubrovnika.

Britanac Stringer je, govoreći o događajima u Cavtatu u listopadu 1991. godine, izvijestio Sud da je vodstvo JNA-a obavijestio o napadu na dječju bolnicu i hotele u kojima je tada boravilo oko 1.000 izbjeglica, ali je, na pitanje Strugarova branitelja Gorana Rodića da li je ikada direktno razgovarao ili se sreo sa Strugarom odgovorio niječno.

"Ne, nikada nisam Strugara osobno sreo ili s njim razgovarao", kazao je Stringer.

Na upit obrane da li je siguran da su poruke koje su mu stizale natrag bile zaista poruke generala Strugara, Stringer je odgovorio da "vjeruje da su to bile poruke" zapovjednika Druge operativne skupine, generala Pavla Strugara.

Komunikacija se, naime, kako je svjedok prethodno potvrdio, odvijala preko mornaričkih časnika, admirala Miodraga Jokića, Zeca i drugih, te prevoditelja, a i dubrovački Krizni stožer je bio veza s JNA.

Branitelja Rodića je zanimalo da li su hrvatske snage posjedovale topništvo i drugo teško naoružanje, te da li su ga rasporedile u Starom gradu.

"Hrvati su posjedovali lako obrambeno oružje, ali ne, nisam vidio topništvo ili protutenkovsko naoružanje u Starom gradu", odgovorio je Stringer.

On je izrazio uvijerenje da je, što se zapovijedanja tiče, general Strugar sve kontrolirao, te da je pod njim bio i Deveti vojno-pomorski sektor kojim je zapovijedao Miodrag Jokić. Također je ustvrdio da, što se odnosa snaga tiče, JNA imala "apsolutnu premoć".

"JNA je bila u apsolutnoj premoći i nije bilo šanse da Hrvati napuste (opkoljeno) područje", kazao je Stringer.

On je tijekom misije u Dubrovniku vodio bilješke i dnevnik koji su mu, kako je istaknuo, pomogli da se prisjeti brojnih događaja i sastavi kronologiju.

Snage JNA pod zapovjedništvom Strugara, i podređeni mu Deveti vojno-pomorski sektor pod zapovjedništvom Jokića i Treći bataljun Trebinjske motorizirane brigade pod zapovjedništvom Vladimira Kovačevića napadale su Dubrovnik iz BiH, Crne Gore i s mora, nakon čega se grad uskoro našao pod opsadom.

Četvrti dan suđenja zaključen je povijesnim pregledom Dubrovnika i štetom koja je nanesena gradu pod zaštitom UNESCO-a.

Suđenje Strugaru se nastavlja 12. siječnja 2004. u 15 sati.

Pročitajte više